Владислав Горанов: Искът на Оманския фонд е неоснователен

Искът на Оманския държавен инвестиционен фонд срещу българската държава е неоснователен, каза финансовият министър Владислав Горанов в Министерски съвет. Той увери още, че вече са наети адвокати и страната ни има достатъчно капацитет с такива дела.

Изказването му дойде във връзка с информацията, че Оманският фонд, който притежава 30% от капитала на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), е завел дело срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Според източници на „Ройтерс“ искът е за 150 млн. евро (293,4 млн. лв.). През 2009 г. фондът инвестира почти толкова пари, за да влезе като акционер в КТБ.

Според фонда България е нарушила ключови принципи за равнопоставено третиране и защита на инвеститорите при разрешаването на проблемите с фалиралата банка. След поставянето на КТБ под специален надзор през миналата година от Оманския фонд на няколко пъти заявиха намерения да участват в спасяването на банката. Позицията на БНБ беше, че предложенията им са несериозни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес