Die Zeit: Кризата с мигрантите развенча мита за Меркел - справя се само с чекова книжка

Кризата с миграцията в Европа развенча мита за германския канцлер Ангела Меркел като „най-влиятелната жена в света“, „най-мощният политик в Европа“ и „таен хегемон в ЕС“, коментира германският вестник Die Zeit.

Проблемите с мигрантите, с които се сблъска Европа през последните месеци, показаха, че Меркел „е силна само дотолкова, доколкото има възможността да извади чековата си книжка“ и може да купи съгласието на европейските партньори с пари.

Гръцката криза беше решена с помощта на финансови инвестиции, но по въпроса за мигрантите лидерите на другите страни от ЕС не искат да се противопоставят на германския канцлер. Изданието посочва, че „начинът, по който Европа остави Ангела Меркел на произвола на съдбата, е позорен“.

Германският канцлер се оказа сама в кризисната ситуация. Идеята за „справедливо разпределение на бежанците“ между всички 28 държави от ЕС не намери подкрепа в европейското пространство. Лидерите на много страни, особено в Източна Европа, се противопоставиха на подобна инициатива и по този начин цялата тежест на миграцията падна върху раменете на Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят