Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над милион и половина са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са над 93 700

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Бизнес климатът в страната се подобрява през октомври

През октомври бизнес климатът в страната се подобрява, след като през септември записа влошаване. Това показва ежемесечното проучване сред близо 4200 предприятия в страната, проведено от Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател за бизнес климата* се покачва с 1,0 пункт през октомври, сравнено с предходния месец. За сравнение, през септември националната статистика отчете намаление на индикатора от 2,9 пункта. Данните за общия показател се получават на база информацията за четири отраслови показателя – за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

В промишлеността се отчита подобряване на конюнктурата, като съставният секторен измерител нараства с 2,3 пункта спрямо предходния месец. За сравнение, през септември индикаторът отчете понижение от 4,8 пункта на месечна база. В очакванията на предприемачите в сектора за „следващите три месеца се наблюдава известен оптимизъм, макар и по-умерен в сравнение с предходната анкета“, посочват от НСИ. По отношение на продажните цени мениджърите очакват те да останат без промяна в следващите три месеца.

В строителството бизнес климатът също се повишава, като индикаторът тук расте с 0,6 пункта на месечна база, но не успява да преодолее спада от 4,8 пункта, отчетен през септември. Прогнозата на мениджърите в сектора за следващите три месеца са все още оптимистични, но не чак толкова, колкото са били месец по-рано. Относно продажните цени в сектора и тук виждането е, че ще останат без промяна в следващите три месеца.

Секторният показател за бизнес климата в търговията на дребно нараства с 1,3 пункта през октомври на месечна база. През септември индикаторът отчете намаление от 1,7 пункта. Този месец анкетираните са били по-оптимистични относно поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар за следващите три месеца. Що се отнася до продажните цени в отрасъла, то ръководителите в сектора са на мнение, че те ще останат без промяна.

Единствено оценката на мениджърите в услугите е по-лоша в сравнение с предходния месец, показват още данните на НСИ за октомври. Секторният индикатор се понижава с 1,8 пункта, след като записа два месеца без промяна, а през юли спадна с 3,6 пункта. Мнението на ръководителите в сектора по отношение на настоящото търсене на услуги, а също и за следващите три месеца остават резервирани. И мениджърите в компаниите, занимаващи се с услуги, са на мнение че цените в сектора ще запазят нивото си през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчната търсене продължават да са причините за затрудненията пред компаниите.

*Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.