Разследват продажба на овощна градина заради дълг от 123 000 лева на община Лясковец

Прокуратурата във Велико Търново е разпоредила проверка по сигнал за неизгодна сделка с имот на Община Лясковец. Разследването по казуса е възложено на Стопанска полиция след депозирана жалба до главния прокурор Сотир Цацаров от края на август 2015 г.

Според сигнала преди 2 години частен съдебен изпълнител продал на търг на безценица две овощни градини с праскови в землището на лясковското село Джулюница. Имотите от общо 383 дка са в местността Здравец и са публична общинска собственост. Градините обаче били под възбрана заради съдебен дълг от 123 000 лева на Община Лясковец.

"Комасираният парцел е пласиран на търг под продажната цена от 1000 лева на декар. Освен това за същото място е имало инвестиционно намерение за изграждане на соларен парк.Сега новият собственик, който вероятно е добросъвестен купувач, е превърнал огромния масив в разорана целина", става ясно от сигнала.

Сагата е от 2012 г, когато община Лясковец е осъдена от строителна фирма за 122 930 лева. От "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД от Търговище си извадили изпълнителен лист.

Управата на Лясковец не оспорила решението, защото е признала задължението към изпълнителя на път между селата Честово и Козаревец за 930 844 лева 580 000 лева от сумата били осигурени по САПАРД, а останалите 195 703 лева са от общинската хазна.

Пътят е рехабилитиран, но общината в Лясковец включила в отсечката и трасе от регулацията на Лясковец. Държавен фонд "Земеделие" наложил санкция от 122 930 лева и отказал да даде европейски пари. Търговищката фирма пък завела съдебен иск. Случаят стигнал до частен съдебен изпълнител, който наложил възбрана върху овощните градини в Джулюница и изтъргувал терена срещу 500 лева на декар.

Според подателят на сигнала Тодор Тодоров, който е бивш кмет на Джулюница и настоящ директор на фонд "Земеделие" във Велико Търново, общинската хазна е ощетена с около 66 000 лв от сделката.

"Доколкото ми е известно, новият собственик на парцелите е лице,което преди години получи общински пасищабез да се яви на търг. Свързани с него юридически лица са основни изпълнители и подизпълнители на обществени поръчки в Община Лясковец. Собственици са и на апаратура за невронавигация в отделението по неврохирургия в болницата във Велико Тръново, където е работил братът на кметицата на Лясковец Ивелина Гецова", пише в сигналното писмо на Тодоров.

"Не знам да има разследване, никой не ме е разпитвал по такъв казус. Въпросните овощни градини бяха продадени след като два пъти бяха обявявани на търг и не се явяваха купувачи. Затова и цената на декар падна с 20 %", коментира кметицата на Лясковец Ивелина Гецова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони