Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

Разследват продажба на овощна градина заради дълг от 123 000 лева на община Лясковец

Прокуратурата във Велико Търново е разпоредила проверка по сигнал за неизгодна сделка с имот на Община Лясковец. Разследването по казуса е възложено на Стопанска полиция след депозирана жалба до главния прокурор Сотир Цацаров от края на август 2015 г.

Според сигнала преди 2 години частен съдебен изпълнител продал на търг на безценица две овощни градини с праскови в землището на лясковското село Джулюница. Имотите от общо 383 дка са в местността Здравец и са публична общинска собственост. Градините обаче били под възбрана заради съдебен дълг от 123 000 лева на Община Лясковец.

“Комасираният парцел е пласиран на търг под продажната цена от 1000 лева на декар. Освен това за същото място е имало инвестиционно намерение за изграждане на соларен парк.Сега новият собственик, който вероятно е добросъвестен купувач, е превърнал огромния масив в разорана целина”, става ясно от сигнала.

Сагата е от 2012 г, когато община Лясковец е осъдена от строителна фирма за 122 930 лева. От “Пътинженерингстрой-Т” ЕАД от Търговище си извадили изпълнителен лист.

Управата на Лясковец не оспорила решението, защото е признала задължението към изпълнителя на път между селата Честово и Козаревец за 930 844 лева 580 000 лева от сумата били осигурени по САПАРД, а останалите 195 703 лева са от общинската хазна.

Пътят е рехабилитиран, но общината в Лясковец включила в отсечката и трасе от регулацията на Лясковец. Държавен фонд “Земеделие” наложил санкция от 122 930 лева и отказал да даде европейски пари. Търговищката фирма пък завела съдебен иск. Случаят стигнал до частен съдебен изпълнител, който наложил възбрана върху овощните градини в Джулюница и изтъргувал терена срещу 500 лева на декар.

Според подателят на сигнала Тодор Тодоров, който е бивш кмет на Джулюница и настоящ директор на фонд “Земеделие” във Велико Търново, общинската хазна е ощетена с около 66 000 лв от сделката.

“Доколкото ми е известно, новият собственик на парцелите е лице,което преди години получи общински пасищабез да се яви на търг. Свързани с него юридически лица са основни изпълнители и подизпълнители на обществени поръчки в Община Лясковец. Собственици са и на апаратура за невронавигация в отделението по неврохирургия в болницата във Велико Тръново, където е работил братът на кметицата на Лясковец Ивелина Гецова”, пише в сигналното писмо на Тодоров.

“Не знам да има разследване, никой не ме е разпитвал по такъв казус. Въпросните овощни градини бяха продадени след като два пъти бяха обявявани на търг и не се явяваха купувачи. Затова и цената на декар падна с 20 %”, коментира кметицата на Лясковец Ивелина Гецова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.