На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Разследват продажба на овощна градина заради дълг от 123 000 лева на община Лясковец

Прокуратурата във Велико Търново е разпоредила проверка по сигнал за неизгодна сделка с имот на Община Лясковец. Разследването по казуса е възложено на Стопанска полиция след депозирана жалба до главния прокурор Сотир Цацаров от края на август 2015 г.

Според сигнала преди 2 години частен съдебен изпълнител продал на търг на безценица две овощни градини с праскови в землището на лясковското село Джулюница. Имотите от общо 383 дка са в местността Здравец и са публична общинска собственост. Градините обаче били под възбрана заради съдебен дълг от 123 000 лева на Община Лясковец.

„Комасираният парцел е пласиран на търг под продажната цена от 1000 лева на декар. Освен това за същото място е имало инвестиционно намерение за изграждане на соларен парк.Сега новият собственик, който вероятно е добросъвестен купувач, е превърнал огромния масив в разорана целина“, става ясно от сигнала.

Сагата е от 2012 г, когато община Лясковец е осъдена от строителна фирма за 122 930 лева. От „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД от Търговище си извадили изпълнителен лист.

Управата на Лясковец не оспорила решението, защото е признала задължението към изпълнителя на път между селата Честово и Козаревец за 930 844 лева 580 000 лева от сумата били осигурени по САПАРД, а останалите 195 703 лева са от общинската хазна.

Пътят е рехабилитиран, но общината в Лясковец включила в отсечката и трасе от регулацията на Лясковец. Държавен фонд „Земеделие“ наложил санкция от 122 930 лева и отказал да даде европейски пари. Търговищката фирма пък завела съдебен иск. Случаят стигнал до частен съдебен изпълнител, който наложил възбрана върху овощните градини в Джулюница и изтъргувал терена срещу 500 лева на декар.

Според подателят на сигнала Тодор Тодоров, който е бивш кмет на Джулюница и настоящ директор на фонд „Земеделие“ във Велико Търново, общинската хазна е ощетена с около 66 000 лв от сделката.

„Доколкото ми е известно, новият собственик на парцелите е лице,което преди години получи общински пасищабез да се яви на търг. Свързани с него юридически лица са основни изпълнители и подизпълнители на обществени поръчки в Община Лясковец. Собственици са и на апаратура за невронавигация в отделението по неврохирургия в болницата във Велико Тръново, където е работил братът на кметицата на Лясковец Ивелина Гецова“, пише в сигналното писмо на Тодоров.

„Не знам да има разследване, никой не ме е разпитвал по такъв казус. Въпросните овощни градини бяха продадени след като два пъти бяха обявявани на търг и не се явяваха купувачи. Затова и цената на декар падна с 20 %“, коментира кметицата на Лясковец Ивелина Гецова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.