Блатер: Трябваше да си тръгна след световното в Бразилия, обаче ме разубедиха

Сеп Блатер планирал да напусне президентския пост във ФИФА след световното първенство през 2014 г. в Бразилия. Швейцарецът обаче бил разубеден от ръководителите на някои от регионалните конфедерации, които се опасявали от засилване на хегемонията на УЕФА. Това заяви Блатер в интервю за агенция ТАСС.

"Сега и да съжалявам, вече няма значение, защото нищо няма да се промени. Но бях длъжен да събера кураж и да си тръгна след Мондиала в Бразилия. Но на конгреса в Сао Пауло пет от шестте конфедерации ме убедиха да остана. Те се бояха, че начело на ФИФА ще дойде човек от Европа и УЕФА ще засили контрола си над световния футбол", каза Блатер.

79-годишният швейцарец, който е начело на ФИФА от 1998 година, бе преизбран през месец май с нов петгодишен мандат, но грандиозен корупционен скандал в централата го принуди да напусне. На 26 февруари 2016 ще бъде избран нов президент на ФИФА.

"Болно ми е, че в родната ми Швейцария не ме защитиха. Когато започна скандалът във ФИФА, швейцарските медии бяха изключително агресивни към мен", каза Блатер.
Той е уверен, че в корупционния скандал има и геополитическа нотка.

По думите му, ако ФИФА беше обявила САЩ за домакин на Мондиал 2022, нямаше да има никаква криза в централата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят