Герой от “Фермата” оцелял от куршум при грабеж

Димитър Господинов, който е бивш полицай, разхождал кучето си, когато видял двама маскирани да бягат и ръсят крадени пари

Герой от предаването “Фермата” по Би Ти Ви осуетил въоръжен грабеж в столичния квартал “Дружба”, след като застанал на пътя на двама бандити. Те му отвърнали с куршум, а бившият полицай Димитър Господинов помогнал престъпниците да бъдат разкрити.

На 6 ноември той ще бъде и основен свидетел по делото срещу двамата грабители и техния шофьор в Софийския градски съд. Процесът ще се гледа от състав с председател съдия Антон Урумов. Според обвинителния акт, чийто автор е прокурор Милко Момчев, идеята за грабежа се ражда вечерта на 11 февруари в квартирата на обвиняемия Георги Лалчев (23 г.) в столичния жк “Толстой”. Там бил и съучастникът му - 22-годишният Емир Мустафовски, а по-късно на гости дошъл техният помагач Милен Ангелов (31 г.), който е осъждан четири пъти за грабежи в Левски и Плевен.

Лалчев и Мустафовски казали на Ангелов, че за тази нощ готвят обир на денонощен магазин за цигари и алкохол “Рон Мар” в жк “Дружба”. Поискали от него да ги закара с колата си дотам и после да ги чака. Лалчев взел маска и пистолет “Валтер”, който заредил със седем патрона. Мутафовски се въоръжил с пневматичен пистолет “Umarex” със сачми.
Около 0,30 ч на 12 февруари тримата се качили във “Форд Фиеста” и стигнали пред денонощния магазин. Тогава Лалчев и Мутафовски надянали маските и нахлули вътре, насочили пистолети към продавачката Иванка Давидова и започнали да й крещят: “Дай оборота!” През това време Лалчев грабнал черна метална кутия от касата, в която имало 750 лв. и заедно с Мутафовски избягали. Когато излезли, Лалчев си свалил маската, за да вижда по-добре в тъмното. Бандитите минали покрай блок 59 и там ги забелязал бившият полицай Димитър Господинов, който разхождал кучето си. Благодарение на нюха му като ченге в секторите “Издирване” и “Наркотици” в МВР, той разбрал какво се случва и ги подгонил с викове: “Стойте на място! Спрете!” Господинов видял още, че от металната кутия изпадат монети. Лалчев се обърнал и започнал да стреля по него от 5 м. Бившият полицай обаче се прикрил зад паркиран автомобил и така всъщност се спасил от куршума. Оттам видял по-ясно лицето на Лалчев. Успял и да позвъни на тел. 112. Сега във “Фермата” Господинов също демонстрира спортен хъс и да оцелява в рисковани ситуации.

След стрелбата бандитите продължили да тичат и се скрили между блоковете. Господинов така и не успял да ги настигне.

По сигнала за тревога пристигнали полицейски патрули. В странична улица полицай Евлоги Парашкевов видял Милен Ангелов, който стоял до колата си. Питал го какво прави, а той отвърнал: “Чакам едни приятели”. Тогава униформения го закопчал с белезници и го отвел в 8-о РПУ. Лалчев и Мустафовски се криели наблизо в тъмното и видели как задържат “шофьора” им. Само няколко часа по-късно двамата грабители били заловени в апартамента им в жк “Толстой” при акция на групата за бързо реагиране „Кобра“.

Наказание

От 3 години до доживотен затвор

Бандитите Георги Лалчев и Емир Мустафовски имат предишни условни присъди за грабежи, но изпитателният им срок е изтекъл. Ако сега Софийският градски съд признае вината им, ги очакват от три до десет години зад решетките. Лалчев, който открил огън по бившия полицай Димитър Господинов, има и обвинение за опит за убийство. Той може да получи дори доживотна присъда.

Обвиненият като помагач Милен Ангелов, който ги возил до магазина, бил в изпитателен срок по друга присъда. Годините от нея ще бъдат добавени към бъдещата му присъда.

И тримата работели в строителството - правели изолации и извършвали ВиК услуги. Но явно не печелели достатъчно и решили да се върнат към основния занаят - да грабят

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право