Нови правила за отпускане на държавни заеми

Нови изисквания за инвестиционните проекти, изпълнявани с държавни заеми, и за тези, които кандидатстват за финансиране с държавна гаранция, предлагат от Министерството на финансите с проект на наредба.

Промените ще засегнат министерствата, които са ангажирани с изпълнението на такива проекти. Те вече ще трябва да правят анализ дали може да се ползват държавни помощи за конкретните дейности, за които искат финансиране. Ако става въпрос за държавна гаранция, ведомствата ще трябва да дават подробна информация за етапа на подготовка на проектите. Освен това те ще трябва да мотивират значимостта на проектите, защо не могат да се финансират от еврофондовете или на принципа на публично-частното партньорство. Министерствата ще трябва да представят анализ и на всички действащи заемни споразумения, по които са страна.

От финансовото министерство посочват, че често през последните години се представят проекти с ниска степен на готовност, което води до забавяне на усвояване на средствата по държавните инвестиционни заеми. В същото време всяка година в бюджета се отделят пари за тези проекти. Отделно от това се предвиждат средства и за държавните гаранции. Затова от финансовото министерство искат да насърчат ведомствата да проверят всички други възможности за финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес