На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Промяна: Първи клас с 1 седмица повече на училище

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е променил лично искането за увеличение с още 3 седмици на учебната година за първи клас, научи “Труд”. Само преди няколко дни общественият съвет към ведомството се съгласи да се удължи учебната година за малките, които сега учат до 24 май, до 15 юни.

Пред министъра обаче били представени два варианта преди пускането на проектите за учебния план и той е одобрил този с удължение на годината само със седмица. Или общо 32 седмици. Причина за избора му били негативни коментари срещу по-дългата учебна година.

Последното решение ще бъде взето след приключване на общественото обсъждане.

Втори и трети клас остават също с 32 седмици учене, а в пети и шести клас – с 34, както е сега. Увеличение от по две седмици има за четвърти клас, както и за учениците от седми и осми клас. Промяната тръгва постепенно – от догодина започва с випуските на първи и пети клас.

Един от мотивите за по-дълга ваканция бе, че ние сме единствената държава в Европа, в която имаме кратка учебна година и много дълга лятна ваканция. Допълнителните дни пък трябваше да дадат възможност на училището така да пренареди програмата си, че да има повече часове за упражнения или дейности, които учителите преценят за важни. Но най-вече да се намали задължителното стоене от по 6, 7 или 8 часа в училище. В социалните форуми учителите разчетоха мотивите на експертите на министерството по най-различни начини. Имаше коментари, че така най-малките само ще бъдат натоварени повече без полза, че ще се затрудни още повече работата на учителите, както и че единствената цел на промяната е да се обслужат интересите на работещите родители.

Основните промени в проекта за рамковия учебен план са за гимназиалния етап, където, както съобщи “Труд”, часовете по история и география на България падат в 11 и 12 клас (в училищата, където се учат сега като задължителни предмети). Уроците се “свалят” в 10-и клас. Има повече часове по български език и математика за упражнения и проекти. Разписани са и занятията в най-новата форма на обучение – дуалната. В горната степен на гимназията се предвижда учениците, които изучават професия, да са в реална работна среда общо 1541 часа. За тях са предвидени 201 часа по български език, по 134 за математика и за два чужди езика. Тези абитуриенти също ще изучават новия предмет гражданско образование в общо 67 часа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.