Промяна: Първи клас с 1 седмица повече на училище

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е променил лично искането за увеличение с още 3 седмици на учебната година за първи клас, научи “Труд”.

Пред министъра обаче били представени два варианта преди пускането на проектите за учебния план и той е одобрил този с удължение на годината само със седмица. Или общо 32 седмици. Причина за избора му били негативни коментари срещу по-дългата учебна година.

Последното решение ще бъде взето след приключване на общественото обсъждане.

Втори и трети клас остават също с 32 седмици учене, а в пети и шести клас - с 34, както е сега. Увеличение от по две седмици има за четвърти клас, както и за учениците от седми и осми клас. Промяната тръгва постепенно - от догодина започва с випуските на първи и пети клас.

Един от мотивите за по-дълга ваканция бе, че ние сме единствената държава в Европа, в която имаме кратка учебна година и много дълга лятна ваканция. Допълнителните дни пък трябваше да дадат възможност на училището така да пренареди програмата си, че да има повече часове за упражнения или дейности, които учителите преценят за важни. Но най-вече да се намали задължителното стоене от по 6, 7 или 8 часа в училище. В социалните форуми учителите разчетоха мотивите на експертите на министерството по най-различни начини. Имаше коментари, че така най-малките само ще бъдат натоварени повече без полза, че ще се затрудни още повече работата на учителите, както и че единствената цел на промяната е да се обслужат интересите на работещите родители.

Основните промени в проекта за рамковия учебен план са за гимназиалния етап, където, както съобщи “Труд”, часовете по история и география на България падат в 11 и 12 клас (в училищата, където се учат сега като задължителни предмети). Уроците се “свалят” в 10-и клас. Има повече часове по български език и математика за упражнения и проекти. Разписани са и занятията в най-новата форма на обучение - дуалната. В горната степен на гимназията се предвижда учениците, които изучават професия, да са в реална работна среда общо 1541 часа. За тях са предвидени 201 часа по български език, по 134 за математика и за два чужди езика. Тези абитуриенти също ще изучават новия предмет гражданско образование в общо 67 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование