България предлага шест стратегически проекта за развитие на граничните региони

Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Промяна: Първи клас с 1 седмица повече на училище

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е променил лично искането за увеличение с още 3 седмици на учебната година за първи клас, научи “Труд”. Само преди няколко дни общественият съвет към ведомството се съгласи да се удължи учебната година за малките, които сега учат до 24 май, до 15 юни.

Пред министъра обаче били представени два варианта преди пускането на проектите за учебния план и той е одобрил този с удължение на годината само със седмица. Или общо 32 седмици. Причина за избора му били негативни коментари срещу по-дългата учебна година.

Последното решение ще бъде взето след приключване на общественото обсъждане.

Втори и трети клас остават също с 32 седмици учене, а в пети и шести клас – с 34, както е сега. Увеличение от по две седмици има за четвърти клас, както и за учениците от седми и осми клас. Промяната тръгва постепенно – от догодина започва с випуските на първи и пети клас.

Един от мотивите за по-дълга ваканция бе, че ние сме единствената държава в Европа, в която имаме кратка учебна година и много дълга лятна ваканция. Допълнителните дни пък трябваше да дадат възможност на училището така да пренареди програмата си, че да има повече часове за упражнения или дейности, които учителите преценят за важни. Но най-вече да се намали задължителното стоене от по 6, 7 или 8 часа в училище. В социалните форуми учителите разчетоха мотивите на експертите на министерството по най-различни начини. Имаше коментари, че така най-малките само ще бъдат натоварени повече без полза, че ще се затрудни още повече работата на учителите, както и че единствената цел на промяната е да се обслужат интересите на работещите родители.

Основните промени в проекта за рамковия учебен план са за гимназиалния етап, където, както съобщи “Труд”, часовете по история и география на България падат в 11 и 12 клас (в училищата, където се учат сега като задължителни предмети). Уроците се “свалят” в 10-и клас. Има повече часове по български език и математика за упражнения и проекти. Разписани са и занятията в най-новата форма на обучение – дуалната. В горната степен на гимназията се предвижда учениците, които изучават професия, да са в реална работна среда общо 1541 часа. За тях са предвидени 201 часа по български език, по 134 за математика и за два чужди езика. Тези абитуриенти също ще изучават новия предмет гражданско образование в общо 67 часа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.