СУ: Не правим платени тестове за ученици

Софийският университет не е организатор на платените тестове за ученици от първи до четвърти клас, които се предлагат в уж безплатните държавни и общински училища. Това заяви категорично пред „Труд“ проф. Панайот Карагьозов, декан на Факултета по славянски филологии.

Става дума за съмнително лесните състезания на Сдружението на българските начални учители (СБНУ) , които бяха извадени от националния календар за извънучилищни дейности на МОН. За всяко явяване на малчуган родителите плащат по 6 лв., а много от учениците изкарват максимален брой точки.

За да легитимира провеждането на тестовете и тази учебна година, шефката на СБНУ Елена Владимирова написа на сайта си, че организатор на състезанието е СУ. Тя се позовава на договор за сътрудничество с Факултета по славянски филологии. „Подписах такова споразумение, но от СБНУ не са ни търсили повече - факултетът нито е участвал в изготвянето на тестовете, нито ги е организирал. А и в споразумението не пише, че трябва да организираме тестовете. Утре (днес – б.р.) ще изпратя писмо на СБНУ да коригират информацията си“, каза пред „Труд“ проф. Карагьозов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование