Живко Тодоров: Скритият коз

Старозагорци избраха повече от категорично за кмет Живко Тодоров със 79,04%. Макар и във все още "невръстна" за политиката възраст, той започва втори мандат, при това с мощна подкрепа от съпартийците си от ГЕРБ в 51-членния общински съвет. Това пълно мнозинство беше извоювано пак заради харизмата на кмета.

Въпреки разгромния резултат 34-годишният Тодоров посрещна изборната победа без фанфари.

Заралии не просто му вярват, а с гордост го наричат нашия Живко, все едно им е син. От най-младия кмет на град в България и секс символ в парламента Тодоров някак неусетно се превърна във втория най-успешен градоначалник на ГЕРБ след Димитър Николов в Бургас.

Той обаче не стои в светлината на прожекторите и не е рекламиран като други фаворити в управляващата партия. Но на него може да се разчита. Затова е скритият коз на ГЕРБ - човек с бъдеще, който във всеки момент може да бъде изваден на предна линия и няма да се изложи.

Когато се кандидатира за кмет преди четири години, най-големият му порок според опозицията беше младостта. Сега това е поредното негово предимство. Дори тогава вече беше натрупал солиден опит в политиката. През 2009 г. беше избран за народен представител от ГЕРБ, ръководеше постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Но най-големият му успех е, че само за 4 години успя да преобрази Стара Загора и да накара хората да му вярват двойно повече. С резултата на тези избори "юношата бледен" Тодоров изтри и последните спомени, че Градът на липите беше "червена крепост".

"Не ми е фикс идея да бъда на всяка цена на този пост. Виждам, че има енергия и затова продължавам", каза след победата Тодоров. Дотолкова е обичан от старозагорци, че когато първоаприлска шега в местен всекидневник го обяви за кандидат-министър, в града не на майтап се надигна опълчение да не го пускат в София. Защото Живко е различен. Само един факт - той е богат по рождение и затова няма желание да краде, убедени са заралии.

"Умее да увлича хората", казват от екипа му. Дори опозицията не може да го отрече. Факт е, че успя да накара дори правителството на Пламен Орешарски да отпусне средства и територии за новия парк в Стара Загора.

През първия си мандат Тодоров успя да ремонтира почти всички основни булеварди в града, пребори се със строителите, като ги караше да преасфалтират по няколко пъти, ако работата не е достатъчно качествена. Осмели се да прекрати договорите със сметопочистващите фирми и градския превозвач, защото не си вършеха работата. През мандата му бяха ремонтирани училища, построени нови детски градини, обнови се градският транспорт, започнаха ремонти в крайните квартали, централният пазар беше обновен и т.н.

Местните се гордеят, че кметът им е луд фен на футболния клуб "Берое", който е един от символите на града. Тодоров може да бъде видян често привечер да рита с приятели на някое от новите игрища в града. Неслучайно беше наречен централен нападател на ГЕРБ заради уменията си с топката и 10-и номер на бюлетината, с която се яви на изборите.

"За мен е важна оценката на хората. Един кмет е силен, ако чувства подкрепата и одобрението на тези, които са го избрали", казва Тодоров. След като получи тази солидна подкрепа, обещава да преобрази още повече града и да го направи наистина европейски. Може да бъде видян както в София, така и в Брюксел. В Европейската комисия общува с чиновниците като равен, говори перфектно два езика и знае какво иска.

За него казват, че е успешен, защото се държи като обикновен човек и комуникира с всички. За да пусне гласа си в неделя, чака на опашка 40 минути и отказа на всички, които искаха да го пропуснат пред себе си. Хората си правиха селфита с него, а дамите не пропуснаха шанса да го напрегръщат и нацелуват. Тодоров не обича да говори за личния си живот. Близките му обаче не на шега му натякват, че заради политиката още не се е задомил.

Пред кабинета му в приемни дни е пълно с хора. Взема присърце проблемите на съгражданите си дори ако са публикувани във фейсбук. Всъщност Тодоров може да се гордее с най-много фен страници в социалните мрежи, които са създадени много преди изборите. В една от тях дори го наричат Строителя на съвременна Стара Загора.

Първи тръгна срещу незаконните цигански къщи

Младият кмет се оказа, че не е популист и за разлика от повечето си колеги, не разчита на ромските гласове. Тодоров първи нареди да бъдат съборени незаконните къщи в циганската махала на Стара Загора. Така освободи цял парк, който беше изсечен и завзет от ромите и го върна на хората в града. Тодоров получи упреци, че тази акция е била евтин пиар.

Няколко месеца по-късно и то преди изборите стана ясно, че са готови заповедите за събарянето на още 93 незаконни постройки. Кметът обаче осигури на останалите без покрив цигани или жилища, или терени, на които да си построят законно колиби.

ЗА НЕГО

Много е ефективен

Живко Тодоров притежава присъщата на младостта енергия. Отличава се с изключителна ефективност в привличането на ресурси за развитието на Старозагорския регион. Работата с него невинаги е лесна, но дава резултати, а това е най-важното.

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора

С добро сърце и уверен

Кметът, освен енергията на младостта, има и много от разума на зрелостта. Той е изключително комуникативен, иновативен и с добро сърце, а това е нещо, което много ценя. Гледа с увереност в бъдещето, че ще успее да направи още добри неща за града.

Емил Христов, председател на общинския съвет в Стара Загора

Доволен съм от него

Много доволен съм от него и най-вече защото работим много ползотворно. В негово лице виждам съпричастен на проблемите на културните институти човек. Щастлив съм, че имаме млад и действен човек, който се грижи за Стара Загора.

Дарин Петков, директор на Кукления театър в Стара Загора

Надявам се да намерим общ език

Поздравявам го с високия изборен резултат и му пожелавам успех. Той е млад и перспективен човек. Успя да победи с голям процент разлика, което означава, че успя да спечели доверието на голяма част от съгражданите ни. Надявам се, че ще намерим общ език за работа.

Бойчо Биволарски, общински съветник от БСП

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи