Мозъчните вълни на музикантите „танцуват“ с ритъма на музиката

Музикантите възприемат по-пълноценно музиката, тъй като мозъчните им вълни са в състояние по-добре да се синхронизират с ритъма, са открили изследователи. В статия на Discovery News за откритието се посочва, че кортикалните трептения – ритмичните импулси на невроните в мозъка, са от изключително значение за способността ни да чуваме и обработваме звуци.

Синхронизирането на тези трептения с честотата на звуците, към които насочваме вниманието си, ни позволява по-добре да се настроим за тези звуци – да чуваме един човек в стая, пълна с говорещи хора, например.

Изследователи от Нюйоркския университет са открили, че същият вид синхронизация протича, когато слушаме музика, уточнява Агенция "Фокус". Колкото по-добре са синхронизирани мозъчните ни вълни с музиката, толкова по-пълноценно я възприемаме.

Кийт Дьолинг и проф. Дейвид Попел са картографирали невронната активност в мозъка на 27 души, които не се занимават с музика и 12 музиканти докато са слушали неколкократно три записа на класическа музика. Учените са открили, че кортикалните трептения както на музикантите, така и на неспециалистите се синхронизират с темпото на различните изпълнения. Мозъците на музикантите обаче по-успешно проследяват бавни ритми – с по-малко от един такт в секунда.

„Може би хората, които не са музикати по-трудно групират ноти“, предполага Дьолинг. По думите му наблюденията върху музикантите показват, че колкото по-дълъг е опитът им, толкова по-успешно синхронизират.

Изследването е показало още, че нивото на синхронизация се отразява върху степента на възприемане на самата музика. Екипът се надява да успее да разбере дали многократното слушане на определно изпълнение може да тренира мозъка по-добре да се синхронизира с музикалните ритми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл