На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Мозъчните вълни на музикантите „танцуват“ с ритъма на музиката

Музикантите възприемат по-пълноценно музиката, тъй като мозъчните им вълни са в състояние по-добре да се синхронизират с ритъма, са открили изследователи. В статия на Discovery News за откритието се посочва, че кортикалните трептения – ритмичните импулси на невроните в мозъка, са от изключително значение за способността ни да чуваме и обработваме звуци.

Синхронизирането на тези трептения с честотата на звуците, към които насочваме вниманието си, ни позволява по-добре да се настроим за тези звуци – да чуваме един човек в стая, пълна с говорещи хора, например.

Изследователи от Нюйоркския университет са открили, че същият вид синхронизация протича, когато слушаме музика, уточнява Агенция „Фокус“. Колкото по-добре са синхронизирани мозъчните ни вълни с музиката, толкова по-пълноценно я възприемаме.

Кийт Дьолинг и проф. Дейвид Попел са картографирали невронната активност в мозъка на 27 души, които не се занимават с музика и 12 музиканти докато са слушали неколкократно три записа на класическа музика. Учените са открили, че кортикалните трептения както на музикантите, така и на неспециалистите се синхронизират с темпото на различните изпълнения. Мозъците на музикантите обаче по-успешно проследяват бавни ритми – с по-малко от един такт в секунда.

„Може би хората, които не са музикати по-трудно групират ноти“, предполага Дьолинг. По думите му наблюденията върху музикантите показват, че колкото по-дълъг е опитът им, толкова по-успешно синхронизират.

Изследването е показало още, че нивото на синхронизация се отразява върху степента на възприемане на самата музика. Екипът се надява да успее да разбере дали многократното слушане на определно изпълнение може да тренира мозъка по-добре да се синхронизира с музикалните ритми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.