Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Възможности за студентски бригади във Великобритания представиха в Стопанска академия

Роналдо: Спокойно, готов съм до седмица

Най-после замириса на избори

Реформаторите ще се наложи почти навсякъде да подкрепят ГЕРБ, а ГЕРБ реформаторите – никъде

Георги Първанов на пресконференция: „В Пазарджик например какво правим, кого подкрепяме?” С този екзистенциален изборен въпрос лидерът на АБВ напомни за висшия пилотаж на партийни сметки, взаимни компромиси и политически сделки, характерни за българските политически нрави между двата тура.

Дотук беше ясно и скучно – всеки играе за собствения си кандидат, а победителят поне в повечето от големите градове беше предизвестен. Доколкото анализът на всички общини с балотажи е огромна територия, пълна с условни и случайни коалиции, тук ще се спрем именно на големите градове, водени от култовата реплика на Борисов към Станишев отпреди години: „Аз му говоря за София, той ми обяснява за Полски Тръмбеш”. (Между другото в Полски Тръмбеш се поправиха и ГЕРБ печели кметското място от първи тур.)

Да, АБВ ще подкрепи в Пазарджик ГЕРБ, не защото много ги харесвали, а защото се борели срещу статуквото на досегашния кмет Тодор Попов (чието имотно охолство бе разкрито чрез дрон). А и като не можеш да спечелиш на местно ниво, по-добре е да си поддържаш връзките с централната власт. Та ето ви само един от поведенческите мотиви.

Като оставим настрана конкретния пример, най-интересни в случая се очертават взаимоотношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, който ще се наложи почти навсякъде (без директните сблъсъци) да подкрепя ГЕРБ, но нито веднъж – обратното.

Каква е картинката? На балотаж отиват кандидатите в 14 областни града. Дори беглият анализ показва нещо уникално – на практика навсякъде единият от кандидатите е на ГЕРБ. Само в 3 от случаите (Хасково, Добрич и Плевен) те застават срещу реформаторските си коалиционни партньори. Внушенията, че на втори тур дясното излиза срещу себе си , т.е. ГЕРБ срещу РБ, се оказаха силно преувеличени. В Търговище хората на Борисов се изправят срещу ДПС. Само в 3 от случаите са в позиция на догонващи – в споменатия вече Пазарджик, във Видин с 5% разлика и в Плевен с минималните 2,2%.

БСП, която на втори тур ще се бори да хване поне „две ръце”, е с най-ясни позиции – нейната борба е твърдо анти-ГЕРБ, срещу която се изправя на 8 места. Но за да намали поне малко убийствената преднина на основния политически опонент, навсякъде в останалите 6 случая ще играе срещу партията на Борисов.

Реформаторите също не би трябвало да имат колебания. На 3 места по дефиниция ще подкрепят своите кандидати, на останалите – ГЕРБ, другото е политическо самоубийство. В Търговище и Шумен вече декларираха подкрепата си. В Пловдив е твърде интересно, защото ДБГ побърза да обяви гласа си за Славчо Атанасов, но впоследствие Лукарски ги опроверга. Доколкото всеки електорат си слуша партията, там пълната подкрепа на РБ е твърде съмнителна.

Най-тънка, но и най-блага е сметката на ДПС. Те със сигурност ще окажат подкрепа на ГЕРБ не само заради уважителните знаци, които дава Местан в последно време към Борисов, но и заради видимата им неприязън към РБ. Със сигурност например ГЕРБ ще получат рамо срещу РБ, не само в Хасково, където изборът е предизвестен, но и в Плевен и в Добрич, а защо не и във Видин. Но ще чакат и обратният жест, което ще даде нова територия за приказки от типа „коалиция Бостан”.

Особеното при тях е, че ще търсят споразумение за „реципрочна” подкрепа в по-малките общини, където или водят в балотажите, или имат реален шанс да излязат победители от второто място.

Местан вече обяви, че са спечелили в 31 общини на първи тур, в 23 отиват на балотаж, като в 14 от тях са първа сила. Там вече сметките стават сложни като за компютър. А както е известно, компютърът няма нито морални, нито политически ангажименти.

Балотажите в неделя

1128 балотажа ще има в неделя в цялата страна. 133 ще са двубоите за кмет на община, 25 – за районен кмет (в София, Пловдив и Варна) и 970 – за кметове на кметства – на села и градове, които не са общини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.