Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Най-после замириса на избори

Реформаторите ще се наложи почти навсякъде да подкрепят ГЕРБ, а ГЕРБ реформаторите – никъде

Георги Първанов на пресконференция: „В Пазарджик например какво правим, кого подкрепяме?” С този екзистенциален изборен въпрос лидерът на АБВ напомни за висшия пилотаж на партийни сметки, взаимни компромиси и политически сделки, характерни за българските политически нрави между двата тура.

Дотук беше ясно и скучно – всеки играе за собствения си кандидат, а победителят поне в повечето от големите градове беше предизвестен. Доколкото анализът на всички общини с балотажи е огромна територия, пълна с условни и случайни коалиции, тук ще се спрем именно на големите градове, водени от култовата реплика на Борисов към Станишев отпреди години: „Аз му говоря за София, той ми обяснява за Полски Тръмбеш”. (Между другото в Полски Тръмбеш се поправиха и ГЕРБ печели кметското място от първи тур.)

Да, АБВ ще подкрепи в Пазарджик ГЕРБ, не защото много ги харесвали, а защото се борели срещу статуквото на досегашния кмет Тодор Попов (чието имотно охолство бе разкрито чрез дрон). А и като не можеш да спечелиш на местно ниво, по-добре е да си поддържаш връзките с централната власт. Та ето ви само един от поведенческите мотиви.

Като оставим настрана конкретния пример, най-интересни в случая се очертават взаимоотношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, който ще се наложи почти навсякъде (без директните сблъсъци) да подкрепя ГЕРБ, но нито веднъж – обратното.

Каква е картинката? На балотаж отиват кандидатите в 14 областни града. Дори беглият анализ показва нещо уникално – на практика навсякъде единият от кандидатите е на ГЕРБ. Само в 3 от случаите (Хасково, Добрич и Плевен) те застават срещу реформаторските си коалиционни партньори. Внушенията, че на втори тур дясното излиза срещу себе си , т.е. ГЕРБ срещу РБ, се оказаха силно преувеличени. В Търговище хората на Борисов се изправят срещу ДПС. Само в 3 от случаите са в позиция на догонващи – в споменатия вече Пазарджик, във Видин с 5% разлика и в Плевен с минималните 2,2%.

БСП, която на втори тур ще се бори да хване поне „две ръце”, е с най-ясни позиции – нейната борба е твърдо анти-ГЕРБ, срещу която се изправя на 8 места. Но за да намали поне малко убийствената преднина на основния политически опонент, навсякъде в останалите 6 случая ще играе срещу партията на Борисов.

Реформаторите също не би трябвало да имат колебания. На 3 места по дефиниция ще подкрепят своите кандидати, на останалите – ГЕРБ, другото е политическо самоубийство. В Търговище и Шумен вече декларираха подкрепата си. В Пловдив е твърде интересно, защото ДБГ побърза да обяви гласа си за Славчо Атанасов, но впоследствие Лукарски ги опроверга. Доколкото всеки електорат си слуша партията, там пълната подкрепа на РБ е твърде съмнителна.

Най-тънка, но и най-блага е сметката на ДПС. Те със сигурност ще окажат подкрепа на ГЕРБ не само заради уважителните знаци, които дава Местан в последно време към Борисов, но и заради видимата им неприязън към РБ. Със сигурност например ГЕРБ ще получат рамо срещу РБ, не само в Хасково, където изборът е предизвестен, но и в Плевен и в Добрич, а защо не и във Видин. Но ще чакат и обратният жест, което ще даде нова територия за приказки от типа „коалиция Бостан”.

Особеното при тях е, че ще търсят споразумение за „реципрочна” подкрепа в по-малките общини, където или водят в балотажите, или имат реален шанс да излязат победители от второто място.

Местан вече обяви, че са спечелили в 31 общини на първи тур, в 23 отиват на балотаж, като в 14 от тях са първа сила. Там вече сметките стават сложни като за компютър. А както е известно, компютърът няма нито морални, нито политически ангажименти.

Балотажите в неделя

1128 балотажа ще има в неделя в цялата страна. 133 ще са двубоите за кмет на община, 25 – за районен кмет (в София, Пловдив и Варна) и 970 – за кметове на кметства – на села и градове, които не са общини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.