Ердоган скочи на Обама - играел срещу него на изборите

€1 250 000 дава Ердоган за арест на „паралелния“ враг

Два вестника на Гюлен спряха да излизат, а два тв канала - да излъчват

Над 100 души бяха включени в списък на турското МВР с най-дирените терористи от южната ни съседка. Сред тях изпъкват "главатарят на паралелната държава“ Фетула Гюлен, лидери на Кюрдската работническа партия и на две забранени марксистки групировки.

Терористите са разделени в 5 групи - сива, жълта, зелена, синя и червена, в която са най-опасните. Наградите за информация, която доведе до залавянето им, са от 300 хил. до 4 млн. лири (от €90 000 до €1,2 млн.). Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., е в червения списък.

Назначените от властите и вкарани със сила в редакциите на близките до него вестници „Бугюн“ и „Миллет“ синдици спряха отпечатването на вчерашните им броеве. Челните заглавия в появилите се в туитър първи страници на изданията били „неподходящи“ -„Конфискация чрез синдици“ и „Кървав пуч срещу свободната преса“.

Главните редактори на „Бугюн“ и на едноименния тв канал - Ерхан Башюрт и Тарък Торос, бяха уволнени. Опозицията обвини президента Реджеп Ердоган, че безцеремонно се разправя с критиците си преди изборите в неделя, на които се очаква неговата Партия на справедливостта и развитието да вземе 40-43% от гласовете и пак да не получи парламентарно мнозинство.

Ердоган пък нападна Барак Обама по другата си опасно популистка предизборна тема - кюрдите. Той имал сведения, че членове на екипа на US президента градили „лъжливата предизборна стратегия“ на кюрдската Демократична партия на народите. Освен това предупреди Обама, че ще унищожи подкрепяните от него кюрдски бойци в Сирия: „Не разбирам защо Западът дели терористите на наши и ваши!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят