Google обединява Android и Chrome OS в една обща платформа

Google планира да обедини Android и Chrome OS в една обща платформа. Това ще се случи през 2017 г., съобщава в. The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници в компанията.

Инженерите на Google работят по този проект вече около две години. Разработката вече е в напреднала фаза и нейната първа пробна версия ще бъде представена още следващата година. По този начин Google ще съсредоточи всичките си усилия върху мобилната платформа, която ще получи и част от функциите на Chrome OS, която пък е насочена към лаптопи и персонални компютри.

Chrome OS така и не можа да спечели много потребители. Според анализ на IDC платформата има дял от около 3% на PC пазара. Характерно за операционната система е, че тя разчита на постоянна интернет връзка и почти не изтегля съдържание или приложения на самото устройство. Дълго време Google поддържа Chrome OS и Android, която пък изтегля приложенията на устройството, с идеята да провери кой метод ще се хареса повече на потребителите.

Новата версия на Android ще може да се използва и на компютри, като желанието на Google е да бъде налична на максимално много по вид и брой устройства. Лаптопите, които имат името Chromebook, ще бъдат ребрандирани, но име за тях все още не е избрано. Името Chrome ще остане само за популярния браузър, който ще продължи да съществува.

Google ще продължи да подържа отделна версия на Chrome OS за други производители на устройства, които искат да се възползват от нейния отворен код и да я прилагат за лаптопи. Усилията на компанията обаче ще са насочени към развитието на Android към компютри и мобилни устройства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии