Българин осъди бившия си работодател за 650 000 долара в САЩ

Федерално жури отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю. На нашенеца му било заявено да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times, цитиран от Фокус.

Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан, за дискриминация, репресии и неизплатени заплати, след като бил безцеремонно уволнен от „Нърбърт Ресърч“ при получено нареждане да запише курсове по английски език след като е работил за фирмата пет години без никакви проблеми.

Присъдата е станала факт по-рано през месеца и включва 300 000 долара по федерални и щатски искове и 350 000 долара наказателни вреди срещу Хъбърт и компанията. Заседателите не са стигнали до решение по иска на Петров за дискриминация.

„Това е много голяма присъда , особено по случай на нископлатен служител“, коментира Елизабет Хенли, адвокат на Петров.

Петров е бивш полицейски служител. Бил е нает от съпругата на Хъбърт през 2006 г. Българинът получавал по 12,5 долара на час и въпреки, че не знаел добре английски, с него се работело приятно. След като бил уволнен обаче Йордан не успял да си намери нова работа и се върнал в България.

Преди това Хъбърт поискал да знае дали Йордан е мюсюлманин. След като му отговорил, че не е, Хъбърт започнал да се държи с него неуважително и различно в сравнение с останалите служители, които не са българи. Отначало му намалил часовете, а после го накарал да боядиса сградата на фирмата само с четка и стълба. Когато Йордан се оплакал, работното му време било увеличено на 10 часа без обаче допълнителното време да му бъде заплатено.

Българинът е обвинен, че откраднал и килим от фирмата, чиято стойност е удържана от заплатата му. Следващата стъпка на Хъбърт била да принуди Йордан да се запише на курс по английски език. Класът обаче бил вече пълен и Хъбърт уволнява Йордан.

Джеймс и Хъбърт и адвокатите му смятат да обжалват.

65-годишният Хъбърт създава компанията през 1978 г. и назначава над 100 души. През 2013 г. е обвинен за това, че се опитал да избяга след като нападнал малолетен водач на всъдеход, който навлязъл в имота му. Той се признал за виновен и бил поставен под пробация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят