Направи си ужас

Казват, че чувството за хумор е в основата на добрите отношения и дългия живот. А Хелоуин е чудесно предизвикателство за изявата, пък макар и да става дума за вампири и души на мъртъвци. Мнозина го заклеймяват като западен празник, далечен на нашите традиции, въпреки че твърде много напомня на обичая с кукерите и гоненето на злото.

В англоговорящите страни събитията около Хелоуин текат цяла седмица, а кулминацията е през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Любопитното е, че в последното десетилетие празникът вече надхвърля познатите граници и дори в Япония е превърнат в разточителна демонстрация на костюми, маски и събития.

Тиквата е основен символ на празника и декорацията с нея е въпрос на вкус и умения. Могат да се използват за направа на забавни фенери за децата или просто като елемент в декорацията на дома. Иначе е интересно да се отбележи, че в Англия се опитват да се върнат към традицията, според която фигури за Хелоуин се дялкат върху ряпа, а не върху тиква. Затова и в Доувър показаха на благотворително събитие в последната седмица карвинг върху ряпа, както са правели в древността. Иначе комерсиализацията на празника е безспорен факт и статистици отбелязват, че тази година американците ще похарчат покрай него $ 6,9 млрд.

Дали ще гоните духовете само от масата или изобщо от цялата си къща е личен избор с куп весели възможности, стига да имате въображение. Особено ако ще правите парти. Вампирите са особено модни от години, а ако някой реши да ви критикува за маските с имитация на кървища и други подобни, е достатъчно да му напомните, че такива е имало и у нас. Пример скелет на вампир, изкопан край Созопол.

И ако все пак маскарадът не е достатъчен, закачката може да се пренесе на масата, даже под нея. Защото е допустимо да направите краката й далеч по-веселяшки, като използвате стари чорапи и обувки, а защо не и оцветени пластмасови чаши, които да влязат в ролята на токчета. За острите върхове като на Баба Яга остава да развихрите въображението си. И като говорим за бои и Баба Яга - метлата й се получава в чиния с помощта на солетки и кашкавал, а боя за готвене може да превърне спагетите в какво ли не, включително кървави черва. Както личи, всичко е възможно, стига да е с щипка хумор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл