Полски съд отказа да екстрадира Полански в САЩ

Световноизвестният режисьор е издирван от US правосъдието за секс с малолетна

Новата консервативна власт във Варшава е склонна да предаде на Вашингтон 82-годишния носител на „Оскар“

Съд в Краков отказа да екстрадира режисьора Роман Полански в САЩ, където той е издирван за секс с малолетно момиче, предаде АФП.

Престъплението е от 1977 г. След фотосесия в дома на актьора Джак Никълсън в Лос Анджелис Полански, тогава 43-годишен, правил секс с 13-годишната Саманта Геймър, позирала за снимките. След като бе подведен под съдебна отговорност за сексуални отношения с малолетна, режисьорът призна вината си, но избяга от САЩ часове преди произнасянето на присъдата му. Оттогава е издирван от US правосъдието. Междувременно носителят на „Оскар“ се засели във Франция (която не екстрадира свои граждани) и получи нейно гражданство. Но през октомври 2014 г., когато пристигна във Варшава за откриването на еврейски музей, САЩ задействаха пред полските власти процедура за екстрадицията му.

Вчера Полански, който има и полско гражданство, не присъства в съдебната зала по "емоционални причини", както обясни адвокатът му. Според местни медии той очаквал решението на магистратите в самолет, с който да напусне държавата. Прокуратурата има право да обжалва пред по-висш съд. Ако той се произнесе за екстрадиция, последната дума ще има министърът на правосъдието. Консервативната партия "Право и справедливост", спечелила изборите в Полша преди седмица, даде да се разбере, че е за предаването му на US правосъдието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят