Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

В Ямбол договориха участъците, за които няма да се искат винетки

400 учители по философия може да останат без работа

Гражданското образование става мегапредмет в гимназията

Синдикати и университетски преподаватели против орязването на часове

400 учители по философия в цялата страна, или 60% от всички може да загубят местата си, алармира пред “Труд” лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Това ще се случи, ако бъде одобрен проектът на Министерството на образованието и науката (МОН) за промени в учебния план за средното образование, който драстично съкращава часовете по философските дисциплини за сметка на увеличаване на часовете по гражданско образование.

Хорариумът на философските предмети се намалява с 40% – на 90 учебни часа в гимназиалните класове, а по гражданско образование нараства на 139 часа. При това положение учителите по философия няма да могат да си съберат хорариума и ще трябва или да напуснат, или да го допълват с часове в други училища. “Трябва в едно училище да има 60 паралелки, за да може да си покриеш минимума”, каза Такева.

Междувременно Сдружението на университетските преподаватели по философия в България излезе с отворено писмо до премиера и просветния министър, с което подкрепя гимназиалните преподаватели по философия и се обявява срещу “прибързани, неаргументирани и недалновидни решения за промени в средното образование”. Според сдружението “трудно може да бъде обоснована една концепция за гражданско образование, “изчистена” от философски основания”.

Какво точно ще представлява гражданското образование тепърва ще стане ясно, след като се напише нова програма за него, съобразена с увеличените часове. Новият учебен план изтегля множество предмети до 10-и клас и няма как това да не се случи и с философията, каза пред “Труд” Коста Костов, главен експерт в МОН, отговарящ за програмите по философия и гражданско образование. По думите му в последните години интересът към философията в училище се увеличава и тя трайно е на 4-то място сред желаещите да я изберат за матура – след биология, английски език и география. По 5000-6000 ученици годишно държат матура по философия – два пъти повече от матурантите по история и по математика, съобщи Костов.

Янка Такева пред “Труд”: Часовете са малко

Бяхме уведомени за промените в Наредбата за учебния план и веднага реагирахме. Убедена съм, че МОН ще се съобрази с колегите от цялата страна и със СБУ, защото нашият синдикат представлява 72 000 учители. Според нас малкото часове, които остават във философските дисциплини, не могат да дадат фундамента на философското образование на децата. Смятаме, че гражданското образование и днес е добре застъпено – от детската градина до 12-и клас, където има отделен предмет “Свят и личност”. Ако МОН иска специална дисциплина “гражданско образование”, то “Свят и личност” може да бъде обогатен и усъвършенстван като предмет. Имам чувството, че от МОН се опитват да комуникират, но нещо не им достига – не им достига перспектива за развитието на образованието.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.