Каква е разликата между свинята и милиционера?

Нено Димов: Темата за имотите на част от управляващите ми изглежда като начална предизборна кампания

Хвърлиха граната в посолството на Русия в Атина

Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1: А1 ще бъде пионер в развитието на 5G технологията

Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация в „Пътна полиция” поради обновяване на софтуерен компонент

Николай Цонков: Висшите учебни заведения са сложни организации, които работят по определен ред и правила

Отбелязваме Световния ден на водата

Индонезийската Garuda отменя поръчката за 49 самолета Боинг 737

Най-малко 47 са жертвите от взрива в завод в Източeн Китай

Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

Лъвски скок или „план Б“ за България

Кола се вразя в тълпа хора в Китай и уби 6 души Шофьорът е застрелян от полицията

400 учители по философия може да останат без работа

Гражданското образование става мегапредмет в гимназията

Синдикати и университетски преподаватели против орязването на часове

400 учители по философия в цялата страна, или 60% от всички може да загубят местата си, алармира пред “Труд” лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Това ще се случи, ако бъде одобрен проектът на Министерството на образованието и науката (МОН) за промени в учебния план за средното образование, който драстично съкращава часовете по философските дисциплини за сметка на увеличаване на часовете по гражданско образование.

Хорариумът на философските предмети се намалява с 40% – на 90 учебни часа в гимназиалните класове, а по гражданско образование нараства на 139 часа. При това положение учителите по философия няма да могат да си съберат хорариума и ще трябва или да напуснат, или да го допълват с часове в други училища. “Трябва в едно училище да има 60 паралелки, за да може да си покриеш минимума”, каза Такева.

Междувременно Сдружението на университетските преподаватели по философия в България излезе с отворено писмо до премиера и просветния министър, с което подкрепя гимназиалните преподаватели по философия и се обявява срещу “прибързани, неаргументирани и недалновидни решения за промени в средното образование”. Според сдружението “трудно може да бъде обоснована една концепция за гражданско образование, “изчистена” от философски основания”.

Какво точно ще представлява гражданското образование тепърва ще стане ясно, след като се напише нова програма за него, съобразена с увеличените часове. Новият учебен план изтегля множество предмети до 10-и клас и няма как това да не се случи и с философията, каза пред “Труд” Коста Костов, главен експерт в МОН, отговарящ за програмите по философия и гражданско образование. По думите му в последните години интересът към философията в училище се увеличава и тя трайно е на 4-то място сред желаещите да я изберат за матура – след биология, английски език и география. По 5000-6000 ученици годишно държат матура по философия – два пъти повече от матурантите по история и по математика, съобщи Костов.

Янка Такева пред “Труд”: Часовете са малко

Бяхме уведомени за промените в Наредбата за учебния план и веднага реагирахме. Убедена съм, че МОН ще се съобрази с колегите от цялата страна и със СБУ, защото нашият синдикат представлява 72 000 учители. Според нас малкото часове, които остават във философските дисциплини, не могат да дадат фундамента на философското образование на децата. Смятаме, че гражданското образование и днес е добре застъпено – от детската градина до 12-и клас, където има отделен предмет “Свят и личност”. Ако МОН иска специална дисциплина “гражданско образование”, то “Свят и личност” може да бъде обогатен и усъвършенстван като предмет. Имам чувството, че от МОН се опитват да комуникират, но нещо не им достига – не им достига перспектива за развитието на образованието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.