На 22 юли 2018 да почерпят

Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис Звездите на мюзикъла превръщат доскоро непознатото късче земя в туристически хит

Одежда всяка тука оставете Най-добрите нудистки плажове по света и у нас

Букурещ раздава ваучери за закупуване на еко коли

Проливен дъжд наводни част от Русе

Галена дефилира по бански в Маями Фолк певицата се разходи рамо до рамо с известни манекенки

Един от задържаните надзиратели във Варна остава в ареста, другите – под домашен арест

Пентагонът подкрепи решението на Тръмп да покани Путин в САЩ

Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

Кръвен тест за 2 минути разкрива рака на простатата

Ракът на простатата разболява по 2800 българи всяка година

Иван Димитров: Българинът прави технически преглед на колата си, но не и на простатата!

От 8549 заболели през 2005 г. те се увеличават на 12 320 през 2012-а

Ракът на простатата застига все повече българи. Преди 10 години у нас с тази диагноза са живели 8549 мъже, а през 2012-а вече са 12 320 души, показват данните от Националния раков регистър. Нарастват и новите случаи за година. През 1995-а новооткритите са 560, а през 2013 г. стават 2825 души. Това съобщи началникът на Клиниката по медицинска онкология в столичната болница по онкология – проф. Галина Куртева, в навечерието на ноември, обявен за месец за борба с тежкото заболяване.

Нарастването на броя пациенти се обяснява със застаряването на населението, рисковите фактори, които водят до повишаващата се заболеваемост, но и по-добрата диагностика. Затова лекари предложиха глоба, ако българинът не се яви на профилактичния преглед след 50-годишна възраст. Но пациенти припомниха, че и сега има такава санкция за неотметната профилактика, но тя не се налага.

Ракът на простатата се диагностицира много лесно – чрез кръвен тест за 2 минути, който се плаща от НЗОК. „За целта се взема венозна кръв като за кръвна картина и понякога за по-малко от час в лабораторията се установява дали има повишена стойност на простатно-специфичния антиген – т.нар. PSA”, обясни проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество и национален консултант по медицинска онкология.

„Уви, българинът, освен че не говори, но и малко знае за рака на простатата. Доказа го наша анкета в 8 големи града м.г.“, посочи Иван Димитров, председател на федерация „Българския пациентски форум“. И добави: „Как българският мъж ходи на технически преглед за колата си, а не и за простатата?! Трябва да го научим!“ Затова се провежда кампанията „Моят баща е моят герой“. В няколко града ще се раздават информационни материали за това онкозаболяване.

Риск при честа смяна на секс партньори

Рисковите фактори за рака на простатата е възрастта – над 65-70 г., но и наднорменото тегло и повишената консумация на мазнини от животински произход. Предполага се, че в организма част от тях се преобразуват в предшественици на мъжкия полов хормон и така се стимулира развитието на тумора, при който се наблюдава и наследствена предразположеност. Негативно влияние оказват също честите възпалителни инфекции, също така полово предаваните като хламидии и сифилис, но и честата смяна на секс партньорите.

Ново лечение за резистентните болни

При често уриниране и парене – на уролог

Честото уриниране и парене трябва да накарат пациента да се консултира с уролог. Но дори и да няма никакви симптоми, мъжът над 50 г. трябва да изследва простатно-специфичния си антиген (PSA) веднъж годишно, подчерта проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество. Ако PSA е с повишени стойности, тогава се налага да се направят допълнителни изследвания, за да се установи дали е рак, или се е развило възпалително заболяване на простата.

Ако туморът на простатната жлеза е в напреднал стадий, тогава се стига до разсейки в скелета. Така е при 7 от 10 мъже в късната фаза на заболяването. При някои от тези пациенти не се усещат типичните симптоми, а само болки в определени кости. Но метастазите ясно се установяват чрез костна сцинтиграфия.

Ракът на простатата жлеза е

вторият най-често

срещан при мъжете

след тумора на белия дроб. „При нас нивото на заболеваемост е с такива стойности, които ни поставят в средата на световната класация. Тя се оглавява от Франция и Норвегия, където заболелите са съответно 227 и 129 души на всеки 100 000 от населението, а в България те са 45 на сто хиляди“, добави проф. Галина Куртева, водещ наш онколог.

Лечението бива хирургично (препоръчва се до 65-годишна възраст, но след 15-20 г. може да има рецидив и тогава се налага облъчване), с лъчетерапия, с хормонална или химиотерапия. А за пациентите, които не са податливи на класическата хормонална терапия и са с т. нар. хормоно-резистентен рак, вече има ново лечение. То не само удължава живота им, но и подобрява качеството му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.