Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Кръвен тест за 2 минути разкрива рака на простатата

Ракът на простатата разболява по 2800 българи всяка година

Иван Димитров: Българинът прави технически преглед на колата си, но не и на простатата!

От 8549 заболели през 2005 г. те се увеличават на 12 320 през 2012-а

Ракът на простатата застига все повече българи. Преди 10 години у нас с тази диагноза са живели 8549 мъже, а през 2012-а вече са 12 320 души, показват данните от Националния раков регистър. Нарастват и новите случаи за година. През 1995-а новооткритите са 560, а през 2013 г. стават 2825 души. Това съобщи началникът на Клиниката по медицинска онкология в столичната болница по онкология – проф. Галина Куртева, в навечерието на ноември, обявен за месец за борба с тежкото заболяване.

Нарастването на броя пациенти се обяснява със застаряването на населението, рисковите фактори, които водят до повишаващата се заболеваемост, но и по-добрата диагностика. Затова лекари предложиха глоба, ако българинът не се яви на профилактичния преглед след 50-годишна възраст. Но пациенти припомниха, че и сега има такава санкция за неотметната профилактика, но тя не се налага.

Ракът на простатата се диагностицира много лесно – чрез кръвен тест за 2 минути, който се плаща от НЗОК. „За целта се взема венозна кръв като за кръвна картина и понякога за по-малко от час в лабораторията се установява дали има повишена стойност на простатно-специфичния антиген – т.нар. PSA”, обясни проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество и национален консултант по медицинска онкология.

„Уви, българинът, освен че не говори, но и малко знае за рака на простатата. Доказа го наша анкета в 8 големи града м.г.“, посочи Иван Димитров, председател на федерация „Българския пациентски форум“. И добави: „Как българският мъж ходи на технически преглед за колата си, а не и за простатата?! Трябва да го научим!“ Затова се провежда кампанията „Моят баща е моят герой“. В няколко града ще се раздават информационни материали за това онкозаболяване.

Риск при честа смяна на секс партньори

Рисковите фактори за рака на простатата е възрастта – над 65-70 г., но и наднорменото тегло и повишената консумация на мазнини от животински произход. Предполага се, че в организма част от тях се преобразуват в предшественици на мъжкия полов хормон и така се стимулира развитието на тумора, при който се наблюдава и наследствена предразположеност. Негативно влияние оказват също честите възпалителни инфекции, също така полово предаваните като хламидии и сифилис, но и честата смяна на секс партньорите.

Ново лечение за резистентните болни

При често уриниране и парене – на уролог

Честото уриниране и парене трябва да накарат пациента да се консултира с уролог. Но дори и да няма никакви симптоми, мъжът над 50 г. трябва да изследва простатно-специфичния си антиген (PSA) веднъж годишно, подчерта проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество. Ако PSA е с повишени стойности, тогава се налага да се направят допълнителни изследвания, за да се установи дали е рак, или се е развило възпалително заболяване на простата.

Ако туморът на простатната жлеза е в напреднал стадий, тогава се стига до разсейки в скелета. Така е при 7 от 10 мъже в късната фаза на заболяването. При някои от тези пациенти не се усещат типичните симптоми, а само болки в определени кости. Но метастазите ясно се установяват чрез костна сцинтиграфия.

Ракът на простатата жлеза е

вторият най-често

срещан при мъжете

след тумора на белия дроб. „При нас нивото на заболеваемост е с такива стойности, които ни поставят в средата на световната класация. Тя се оглавява от Франция и Норвегия, където заболелите са съответно 227 и 129 души на всеки 100 000 от населението, а в България те са 45 на сто хиляди“, добави проф. Галина Куртева, водещ наш онколог.

Лечението бива хирургично (препоръчва се до 65-годишна възраст, но след 15-20 г. може да има рецидив и тогава се налага облъчване), с лъчетерапия, с хормонална или химиотерапия. А за пациентите, които не са податливи на класическата хормонална терапия и са с т. нар. хормоно-резистентен рак, вече има ново лечение. То не само удължава живота им, но и подобрява качеството му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете