Джипито ни вика за профилактика в точен ден и час

Лечението по допълнителния пакет - не по-късно от 2 месеца

Личният лекар ще ни вика за профилактика в точно определен ден и час. Освен това ще е задължен да ни информира за провеждането на годишния преглед, като ни се обади по телефона, изпрати писмо, електронно съобщение или остави обява на достъпно табло в лечебното заведение, където работи.

Това предвижда проектът на наредбата за пакета от здравни дейности, които от догодина ще плаща НЗОК. Документът бе публикуван на страницата на МЗ.

С новата мярка би трябвало да се сложи край на висенето с часове пред кабинета на джипито или препращането от месец на месец за направления, стига докторите да я спазват.

С наредбата се определят основният и допълнителният пакет, по които през 2016-а ще се лекуват осигурените. Предвижда се медицинските грижи по допълнителния пакет да се отлагат за не повече от 2 месеца (например оперативни процедури при незаклещени хернии, корекции на тазова статика или специфични високотехнологични методи). Определени са и клиничните пътеки, по които, ако състоянието на пациента е неотложно, лечението ще се провежда веднага и по основния пакет. Ако може да се отложи, ще е по допълнителния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве