45 млн. лв. отгоре за съдебната власт

Бюджетът на съдебната власт за 2016 г. ще бъде увеличен с 45 млн. лв., съобщи правосъдният министър Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, на което беше приет проектобюджетът за 2016 г. Първоначално се предвиждаше бюджетът на съдебната власт догодина да бъде 473 млн. лв., като 353 млн. лв. от тях да дойдат като трансфер от държавната хазна.

Според правосъдния министър кабинетът е гласувал повече средства за магистратите в замяна на ангажименти за реформи. „През последните дни във Висшия съдебен съвет председателят на Върховния касационен съд предложи няколко изключително важни мерки за преструктуриране на управлението на ресурсите на съдебната власт. Имаме една класическа формула пари срещу реформи“, каза той.

Кабинетът е решил още, че заплатите на магистратите няма да се определят ежегодно със закона за държавния бюджет, както предложи финансовият министър Владислав Горанов. В законопроекта за 2016 г. се предвиждаше основното възнаграждение за най-ниските длъжности да бъде 1732 лв. Запазва се досегашният метод за изчисляване на заплатите на база на данните на Националния статистически институт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес