Заради близко разстояние не избухнали главите на гранатите за Алексей Петров, снарядите се взривявали след 15 метра

Двамата атентатори срещу Алексей Петров са стреляли с гранатометите от много близко разстояние. Това е станало причина снарядите да се взривят само частично. Гръмнали са само зарядите в опашките им, а бойните глави останали цели. Експерти от МВР са ги открили, прибрали и заснели, научи “Труд”.

Стрелбата по Петров стана в четвъртък около 8,45 ч в столичния квартал “Кръстова вада”. По това време бившият съветник от ДАНС пътувал на задната седалка на своя брониран “Мерцедес”. Лимузината имала седемстепенна защита и затова атентаторите носели два реактивни противотанкови гранатомета (РПГ). Първият снаряд трябвало да порази бронята, а вторият - да влезе в купето и да убие Петров.

Единият бандит заел позиция в храстите на 9 метра от ъгъла с ул. “Проф. Милчо Лалков”, а другият се прикрил зад електрическо табло, което се намира на 14-15 метра. Били въоръжени с РПГ-22 за еднократна употреба, произведени във ВМЗ “Сопот”. Не са знаели, че снарядите са конструирани така, че детонаторът в бойната глава да се задейства с т.нар. забавител. През първите от 10 до 15 метра след изстрелването, дори ракетата да срещне преграда, главата й не се взривява, защото има опасност да рани самия стрелец. Килърът, който бил на 9 метра, даже не улучил колата и снарядът поразил гипсокартонената барака на отсрещната страна на улицата. Вторият забил гранатата в предната дясна врата на мерцедеса. Частичното избухване само на опашката не успяло да преодолее бронята.

Бандитите изхвърлили РПГ-тата и избягали с червен „Опел“. От полицията съобщиха, че автомобилът е открит на близка улица, без да бъде опожарен. Информацията, че в опела е имало маски, не бе потвърдена.

Откритите бойни глави ще бъдат обезвредени и разглобени. Има и версия, че снарядите са стари и веществото в детонатора е с изтекъл срок на годност. Не е изключено и това да е причината да не се взривят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право