На Витоша няма да се строи

На Витоша няма да се строи. Новият план за управление на природния парк не допуска строителство на нова легова база, т.е. на хижи, хотели, почивни станции и други места за подслон на територията на целия парк, въвежда ново съвременно зониране и предлага нов модел за “споделено” управление на парка с водеща роля на Столичната община, съобщи „Пролес инженеринг”, която изработи плана.

Допуска се изграждането на спортни съоръжения, туристически пътеки, велоалеи, трасета за маунтин байк и ски бягане, но единствено в зоната определена за “туризъм, административните центрове и спортните съоръжения” и само след приемане на Специализиран подробен устройствен план и екологична оценка. В най-голямата зона за „опазване на биоразнообразието и местообитанията”, която е почти 60% от територията на парка, е забранено изграждането на съоръжения за зимни спортове, ски писти, трасета за вело- и мотоспорт.

Философията на целия план е да не се допуска строителството на нова леглова база, защото досега изградената е напълно достатъчна. В момента от около 4000 легла реално използваеми са по-малко от 1400.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини