Графиня дьо Помери: Пловдив е толкова красив, че ми се прииска да живея тук

Благотворителността е житейска кауза на графиня Естер дьо Помери. Дамата е родена в малко селце в Швейцария, в бедно семейство и винаги казва: „Познавам бедността и затова винаги се идентифицирам с хората, които живеят в немотия.“ Помага на България от 17 години и продължава с активните си благотворителни мисии. За помощта, която оказва на страната ни в най-трудните първи години на прехода, е удостоена от президента Георги Първанов с националния орден „Мадарски конник" - І степен. Тогава графинята е начело на много акции в Европа за събиране на хуманитарни помощи, медикаменти и оборудване за болниците в България.

Сега е посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст, тя е и съветник към ЮНЕСКО, работи и с голяма израелска дарителска организация.

С пристигането си в Пловдив се включи в акцията на фондация „Качество но живот“ и нейния председател д-р Невен Енчев „Топъл обяд“. Сложи ръкавици и започна да раздава храна на наредилите се на опашка пред болница „Медлайн“.

Възхищава се на българите, защото по време на Втората световна война са спасили своите евреи от лагерите на смъртта. Поднесе цветя в знак на признателност на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан на Бачковския манастир.

- Госпожо Дьо Помери, идвате много пъти в България. Намирате ли някаква разлика в страната от момента, в който я посетихте за първи път?

- Да, откривам. През последните 2 години вашата страна ми се вижда много различна, че чак не можах да я позная. Това се отнася и за Пловдив - толкова красив град, в някои отношения ми напомня на Ерусалим и дори ми се прииска да живея в него. Сама се убедих, че качеството на живот е почти същото - съдя от медицинските услуги, които ползвах в лечебните заведения на д-р Невен Енчев. Когато дойдох в МБАЛ „Медлайн“ преди 3 години, клиниката изглеждаше по друга начин - сега е много по-голяма, модерно оборудвана. И има места, които са по-добре от Швейцария. Останах възхитена, че пациентите лежат върху цветни чаршафи като вкъщи и те се чувстват като у дома си, а това им помага да оздравеят по-бързо, влияе положително върху терапевтичния процес. Медиците са приятелски настроени към пациентите и техните близки, а доверието към тях е невероятно. Всичко почва от шефа - ако той е професионалист, болницата блести. А д-р Енчев винаги е на мястото си в болницата, видях с очите си, че влиза във всяка стая, пита болните как се чувстват. Това ме впечатли много и ако се наложи, отново бих дошла да се лекувам тук.

- Вие помагате на толкова много хора. Как гледате на развихрилата се в последно време миграционна вълна към Европа?

- В този момент в Швейцария няма толкова силна вълна, защото са затворени границите. Винаги съм готова да помогна на хора в нужда, но ние сме християнски държави, а бежанците идват от държави с друга религия и имат различна култура. Не искам моята страна да стане мюсюлманска. Силно се надявам, че не пристигат в Европа, за да променят нашия начин на живот, тъй като сред мигрантите има хора, които идват не само по икономически, но и по политически причини. В нашите страни също има много бедни и безработни хора, а бежанците ще вземат от благата им. Може да стане голям проблем, ако ние не се погрижим за тях

Питам се защо не ходят в арабските страни? Религията е същата, няма да им се налага да учат език и са по-близки до тях, привикнали са да живеят в пустинята. Според мен искат да наложат в Европа своята религия и вярвания и затова идват предимно млади хора, а не стари и бедни. Затова смятам, че е най-добре да си живеем в християнска страна, а не в разрушена от мюсюлмани и да се разхождаме по улиците в Европа без страх. Имам уважение към всички религии, нека имат уважение към нашата.

- Отново направихте дарение за български лечебни заведения. За кого е предназначено този път?

- Да, докарах ТИР с 26 нови електрически болнични легла и съм изключително щастлива, дори лично проследих как ги товарят на камиона. Болница в Швейцария беше поръчала обзавеждането, но се оказа, че леглата са твърде големи и не могат да влязат в стаите и аз ги взех за вашата страна. Имам уверение от председателя на фондация „Качество на живот“ д-р Невен Енчев, че цялото дарение, което включва и друго медицинско оборудване, ще бъде разпределено по нуждаещи се медицински заведения. Има и други медицински консумативи.

- Станахте член на Клуба на Алхимика, участвахте в готварското тв предаване „В кухнята на Алхимика“. Какво още правихте в нашата страна?

- За мен беше огромно удоволствие да присъствам на откриването на театър на името на проф. Карл Джераси в Благоевград. С него се познавам много добре. Бил е мой гост в Швейцария и го представих на проф. Волфганг Холцгреве, председател на Световното АГ дружество и автор на учебници. В България се срещнах с министъра на спорта Красен Кралев и с бившия премиер Филип Димитров, с когото с познаваме от САЩ. За него с радост научих, че става конституционен съдия.

- Как виждате бъдещи си отношения с нашата страна?

- С д-р Енчев имаме големи планове да работим заедно в много посоки. Имаме намерение да реализираме и съвместни социални инициативи. Смятам, че неговата идея да се изгради Музей на толерантността е чудесна и с удоволствие ще го подкрепя, за да я реализира възможно най-бързо. Ще започнем производство на билков ликьор Langrete. Той започва внос на известното шампанско, което нашата фамилия произвежда в Южна Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица