Хванаха 129 бежанци, натъпкани в хладилен ТИР

Чужденците се криели зад “тапа” от газирана вода

495 нелегални мигранти са заловени за денонощие при акция на МВР, ДАНС и прокуратурата

129 нелегални мигранти бяха открити натъпкани в хладилен турски ТИР на пункт Капитан Андреево. Камионът, който по документи превозвал газирана вода, пристигнал призори вчера на българска територия. 53-годишният му шофьор Д. К. казал, че пътува транзитно през България за Румъния. Митничари и граничари обаче свалили пломбите и отворили хладилната каросерия. Вътре имало “тапа” от 4 палета с газирана вода, зад която се криели десетки хора.

Турчинът Д. К. бил арестуван, а нелегалните му пътници - 38 мъже, 33 жени и 58 деца, били откарани и настанени в сградата на граничното управление в Свиленград. Всички те твърдели, че са сирийци, но нямали каквито и да е документи. Самоличността им тепърва ще се установява, заявиха от полицията.

Случаят на Капитан Андреево стана част от акция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу каналджии, провеждана в цялата страна. Само за денонощие са задържани общо 495 незаконно пребиваващи у нас чужденци и 16 техни ятаци и водачи. В хайките са включени над 2700 полицаи, които проверили 2895 обекта и 5987 автомобила. Прегледани са личните документи на 12 820 души. Задържани са 27 лица, обявени за издирване.

По време на съвместната операция прокуратурата е образувала 53 досъдебни производства, а полицейските органи съставили 533 акта за административни нарушения.

Както писа “Труд” в събота, в хода на същата акция на магистрала “Тракия” бяха заловени 31 афганистанци. Те пътували с два микробуса от Бургас за София. Малко по-късно край Пловдив били спипани още 7 афганистанци от същата група.

Стрелят по каналджийски конвой

Полицаи и агенти на ДАНС стреляха предупредително във въздуха при опит да заловят конвой от три леки коли, возещи нелегални мигранти към Видин. Екшънът, който се разминал без пострадали, станал при врачанското село Люти дол към 21,30 ч в петък. Каналджиите отказали да спрат и започнала гоненица. На 20-ина км от мястото ченгетата успели да спипат само една от колите, в които каналджия от Видинско возел 7 чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини