Кандидат-кмет иска касиране на вота за съветници в Търново

Кандидатът за кмет и представител на Гpaждaнcкия фopмaт "Нaшият гpaд" във Велико Търново Румен Димитров иска касиране на изборите за общински съветници в старата столица. Като мотив за това в жалбата си той посочва, че в бюлетината за вота на местни парламентаристи не е бил вписан независимият кандидат Милен Ангелов.

Димитров цитира влязло в сила решение на ВАС от 15 октомври, според което мераклията за общински съветник е трябвало да бъде регистриран, но от ОИК не са изпълнили волята на съда.

"Считам, че само този факт е достатъчен, за да бъде обявен проведения избор за общински съветници във Велико Търново за недействителен", заявява в жалбата си Димитров.

Сагата с кандидатурата на Милен Ангелов се разигра непосредствено преди вота на 25 октомври. ОИК отказа да го регистрира като изтъкна, че в събраната от Инициативния комитет подписка от общо 690 души, 11 са покойници, а на други 52 лица са използвани личните данни или срещу техните имена са положени фалшиви подписи. Така броят на изрядните поддържници на Ангелов пада под необходимите 500 души.

Междувременно Районната прокуратура в старата столица образува досъдебно производство срещу виновно лице. Провежда се разследване, за да се установи кой е създал неистински документ и вписал некоректните данни.

"Депозирал съм и молба за прекратяване правомощията на ОИК. Други институции трябва да се произнесат за изрядността на подписката, а това не е в правомощията на ОИК", категоричен е Румен Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони