В Горна Оряховица карали членове на СИК да подписват протоколите с особено мнение

Сигнал до ОИК заради недопустими инструкции към членовете на секционни избирателни комисии подадоха от ГЕРБ в Горна Оряховица. Там на балотаж се явяват инж. Добромир Добрев от ГЕРБ, получил на първи тур 43.21% от гласовете, и Никола Колев, подкрепен от АБВ и ЗС "Ал. Стамболийски“, който на 25 октомври събра 10.74%.

Жалбата е внесена, след като застъпниците и членовете на секционни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ от почти всички секции на територията на община Горна Оряховица са сигнализирали, че представителите в СИК от квотата на коалицията, подкрепяща Никола Колев, са получили по обяд листовки с инструкции.

В тях се казва в края на изборния ден хората да подписват протоколите с изборните резултати с особено мнение. В бележките изрично е вписан текста, с който трябва да аргументират особеното си мнение.

„Броят на отразените в протокола действителни и недействителни гласове не отговаря на установените такива при преброяването им. Има бюлетини, неотговарящи на установения образец“, гласи инструктажа.

Такива писмени указания са получили не само представители на коалицията, издигнала кандидата за смет Никола Колев, но и членове от квотата на БСП.

От ГЕРБ – Горна Оряховица апелират да бъдат предприети мерки за преустановяване на това нарушение, защото ръководството на коалицията още в рамките на изборния ден налага на определени членове на СИК задължително да формират особено мнението, без да са налице предпоставки за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини