В турско село гласуват на пътя, нямало по-подходящо място

Жителите на турския град Ескишехир в северозападната част на страната са принудени да гласуват на непавиран път, а гласовете им се преброяват на светлината от фаровете на трактор, тъй като кметът на населеното място няма свой офис, пише турското издание „Хюриет“, цитирано от БГНЕС.

Желаещите да упражнят правото си на глас могат да го направят в пригодена за целта кабина, поставена директно на улицата. Според местните обаче това не се случва за първи път и от много години те гласуват по този начин.

„Ние броим гласовете, използвайки фаровете на трактор. Много е студено сутрин. Помолихме държавата и властите за помощ, но те не обърнаха внимание“, каза кметът на селото Нади Гьолбек.

В същото време изборите продължават и на други места в Турция. Полицията в провинция Коджаели, източно от Истанбул, е използвала сълзотворен газ по време на сблъсък между привърженици на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Конфликтът е избухнал, след като наблюдатели на изборите от ПСР са се противопоставили на искане на роднини на 80-годишна жена да ѝ окажат помощ, за да гласува.

Своя вот вече дадоха премиерът и президентът на страната Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган. „Стана ясно колко важна е стабилността за нашата нация. Всички ние трябва да уважаваме становището на националната воля. Бих искал тези избори да донесат полза за нашата страна“, каза Давутоглу, докато даваше своя глас в родния си град в провинция Коня.

Лидерите на останалите три основни партии на предишните избори също гласуваха. В Анкара вота си дадоха Девлет Бахчели от дясната Партия на националистическото движение (ПНД) и Кемал Кълъчдароглу от опозиционната Народно-републиканска партия (НРП). Селахатин Демирташ от ДПН даде своя глас в Истанбул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят