Тръмп увери, че в екипа му няма разногласия за Северна Корея

Римските пълководци се лекували в Кюстендил Минералната вода бори и стерилитета

ТИР се обърна край Любимец Вадят шофьор през предното стъкло

Борисов пред украинския премиер: Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни

Атлетите на древна Тракия оживяха

Русия връща на Турция 1 милиард долара от плащанията за газа

5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Тир се килна, затвори Ришкия проход

„Локо“ (София) за 30 секунди от Първа лига до разпадане

Германската полиция спря турски опозиционери от участие в митинг на кюрди

Три коли се удариха във верижна катастрофа до Софийския университет

Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Борисов пред Порошенко: Винаги сме били за спазването на Минските споразумения, вълшебната дума е “мир”

Най-екзотичното мъжко хоби Бивш военен с първа общинска градина от бонсаи в Шумен

БЕХ раздал 2,04 млрд. лева заеми

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал дъщерните си дружества и „Топлофикация София“ с близо 2,04 млрд. лева, показва отчетът на компанията за деветмесечието на 2015 г.

Според документа само за последните три месеца заемите, отпуснати от холдинга, са скочили с нови 100 млн. лева. Отделно от това холдингът има да връща заем по облигационна емисия от 973,8 млн. лева.

Общата сума, с която компанията е назад е 3,2 млрд. лева. Въпреки многото дългове, счетоводно дружеството излиза на печалба от 118 млн. лв. за деветмесечието или с 2 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Основните приходи на БЕХ, в която влизат най-големите държавни енергийни дружества у нас, се формират от дивиденти и от лихви по заемите. Част от лихвите обаче са само начислени, но не и платени, показва отчетът на холдинга. Сред по-големите заеми, отпуснати през третото тримесечие на годината, са вземане на АЕЦ „Козлодуй“ за 46,3 млн. лв. и на „Булгаргаз“ за 42,62 млн. лв.

Според отчета на групата най-тежко остава финансовото положение в НЕК, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2“ и „Мини Марица изток“. Тези дружества продължават да не обслужват главниците и лихвите по консолидираните и новирани кредити, пише още в отчета на БЕХ.

С най-голяма загуба за деветмесечието е НЕК – 310 млн. лева, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2“ – 59 млн. лева, „Булгаргаз“ – 22 млн. лева. На печалба са „Булгартрансгаз“ – 75 млн. лева, „АЕЦ Козлодуй“ – 118 млн. лева, Електроенергийния системен оператор – 58 млн. лева и „Мини Марица изток“ – 58 млн. лева. Въпреки че държавните мини са на печалба обаче, задълженията им към доставчиците нарастват с над 60 млн. лева, показва отчетът на дружеството.

Сред дружествата, които страдат от междуфирмена задлъжнялост, е „Булгаргаз“. Компанията има да получава от топлофикациите 148,7 млн. лева текущо. Най-големите й длъжници са „Топлофикация София“, „Топлофикация Плевен“ и „Лукойл Нефтохим“.

КЕВР решава колко да се компенсира НЕК

НЕК ще получава пари от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ по утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) план. Това предвижда проект на наредба.

Пари във фонда ще внасят всички производители и търговци на ток – 5% от приходите им всеки месец, както и 5% от продажбите на квоти парникови газове и от оборотите от сделки с ток. Фондът ще плаща на НЕК разликата между утвърдените от КЕВР цени и действителните по-високи преференциални цени на американските централи и зелените мощности.

Разходите на фонда трябва да бъдат до 250 хил. лева на година, а ако управителите му са държавни служители или зам. министри, няма да получават заплати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.