Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Регионалният исторически музей в Стара Загора обогати фонда си от антични мозайки

Мъж скочи от шестия етаж на блок в Благоевград, загина на място

БЕХ раздал 2,04 млрд. лева заеми

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал дъщерните си дружества и „Топлофикация София“ с близо 2,04 млрд. лева, показва отчетът на компанията за деветмесечието на 2015 г.

Според документа само за последните три месеца заемите, отпуснати от холдинга, са скочили с нови 100 млн. лева. Отделно от това холдингът има да връща заем по облигационна емисия от 973,8 млн. лева.

Общата сума, с която компанията е назад е 3,2 млрд. лева. Въпреки многото дългове, счетоводно дружеството излиза на печалба от 118 млн. лв. за деветмесечието или с 2 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Основните приходи на БЕХ, в която влизат най-големите държавни енергийни дружества у нас, се формират от дивиденти и от лихви по заемите. Част от лихвите обаче са само начислени, но не и платени, показва отчетът на холдинга. Сред по-големите заеми, отпуснати през третото тримесечие на годината, са вземане на АЕЦ „Козлодуй“ за 46,3 млн. лв. и на „Булгаргаз“ за 42,62 млн. лв.

Според отчета на групата най-тежко остава финансовото положение в НЕК, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2“ и „Мини Марица изток“. Тези дружества продължават да не обслужват главниците и лихвите по консолидираните и новирани кредити, пише още в отчета на БЕХ.

С най-голяма загуба за деветмесечието е НЕК – 310 млн. лева, следвано от „ТЕЦ Марица изток 2“ – 59 млн. лева, „Булгаргаз“ – 22 млн. лева. На печалба са „Булгартрансгаз“ – 75 млн. лева, „АЕЦ Козлодуй“ – 118 млн. лева, Електроенергийния системен оператор – 58 млн. лева и „Мини Марица изток“ – 58 млн. лева. Въпреки че държавните мини са на печалба обаче, задълженията им към доставчиците нарастват с над 60 млн. лева, показва отчетът на дружеството.

Сред дружествата, които страдат от междуфирмена задлъжнялост, е „Булгаргаз“. Компанията има да получава от топлофикациите 148,7 млн. лева текущо. Най-големите й длъжници са „Топлофикация София“, „Топлофикация Плевен“ и „Лукойл Нефтохим“.

КЕВР решава колко да се компенсира НЕК

НЕК ще получава пари от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ по утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) план. Това предвижда проект на наредба.

Пари във фонда ще внасят всички производители и търговци на ток – 5% от приходите им всеки месец, както и 5% от продажбите на квоти парникови газове и от оборотите от сделки с ток. Фондът ще плаща на НЕК разликата между утвърдените от КЕВР цени и действителните по-високи преференциални цени на американските централи и зелените мощности.

Разходите на фонда трябва да бъдат до 250 хил. лева на година, а ако управителите му са държавни служители или зам. министри, няма да получават заплати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.