Георги Икономов, кмет на Банско: Очакваме с 10% повече скиори в Банско през този зимен сезон

Магистралата до Благоевград съкращава с повече от час пътуването до курорт

С до 10% повече скиори се очакват в Банскопрез този зимен сезон, заяви пред „Труд” кметът на града Георги Икономов. Силен туристически сезон в зимния курорт прогнозира и министърът на туризма Николина Ангелкова. Миналата година Банско бе посетен от над 500 000 любители на ски спортовете.

„Определено очакваме силен ски сезон в Банско. През сезон 2015/2016 прогнозираме увеличение на броя на скиорите между 5 и 10% и не само заради откриването на магистрала „Струма”, а защото вече стана тенденция, заяви пред „Труд” кметът на Банско Георги Икономов.

Новооткритият участък на магистрала „Струма” до Благоевград значително ще съкрати времето за пътуване до курорта. Ако преди това от София до Банско се стигаше за 3 часа, сега любителите на зимните ски спортове ще стигат до Банско само за 1,2 ч.

Удължаването на магистралата ще увеличи и притока на туристи от Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

„Всяка година скиорите от Турция се увеличават 3-4 пъти, защото правим много силни кампании по изложенията там”, обясни Икономов.

Страната ни има стратегия за привличане турски туристи с улеснена процедура за издаване на визи. За целта Министерство на външните работи е стартирало пилотен проект за онлайн подаване на документи за Турция, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обиколка на зимните курорти.

Лифтове

Очаква се до Нова година да бъде приет новият актуализиран план за управлене на Национален парк Пирин. След одобрението му от Министерския съвет ще са изпълнени 100% условията и ще се даде възможност за изграждане на така необходимия втори кабинков лифт в ски зона Банско.

Повече от шест години се чака резрешението на държавните институции, за да се допусне изграждането на лифта. Въпреки че в обществото има пълен консесус за нуждата от второ съоръжение, което е потвърдено и от редица социологически проучвания, поради яростната съпротива на някои зелени неправителствени организации и изричната забрана в сега действащия план за управление на Пирин този проект досега не бе реализиран. От година в Комисията по регионално развитие отлежава решението по този въпрос.

С изграждането на магистрала „Струма”, втория кабинков лифт, както и с модернизацията на най-стариятриседалков лифт „Тодорка” в шестседалков Банско ще се превърне в една от най-желаните европейски ски дестинации.

Обновяването на лифта е извършено според най-високите екологични и норми за безопастност на такъв вид съоръжения. Дейностите вкючително и поставянето на пилоните се извършваха с три специализирани хеликоптера, докарани от Швейцария. Лифтът е дълъг 2350 метра, върви по сегашното трасе на триседалковия лифт „Тодорка”, който бе построен още през 1984 г. Новото съоръжение има капацитет 2400 скиори на час и се движи с 6 м/сек. Цялото трасе вече се взима за около 6 минути при 22 минути на стария лифт.

„Според изследване на консултантска компания към Европейската туристическа комисия България е в топ 6 на най-предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм”, заяви министър Ангелкова на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

„Проведохме срещи с най-големите зимни курорти - Пампорово, Банско и Боровец. Проведохме срещи с всички контролни органи. Намалели са нарушенията на бранша, което показва, че се спазват все повече законите. Миналият зимен сезон беше доста успешен от гледна точка на брой туристи, посетили България - 8,2% ръст на туристите и 426 млн. евро приходи, което е ръст от 4,5%. Надявам се този да бъде по-добър от предишния”, отбеляза Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи