Преметнаха с 4500 лв. дядо за климатици в Русе

Ало-измамници преметнаха 81-годишен старец в Русе да им даде 4500 лв., за да може племенникът му да освободи 6 климатика от митницата. Час и половина по-късно потърпевшият позвънил в полицията, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Случаят се изяснява от започналото досъдебно производство.

Дядото твърдял, че на домашния му телефон позвънил непознат мъж. Той се представил за служител на магазин "Зора" и му обяснил, че племенникът му се нуждае от пари. Пенсионерът имал само 2500 лв. и добавил още 2000 лв., които изтеглил от четири банкомата. Той предал сумата на пристигналия куриер на 40-45-годишна възраст.

Т.нар. клан на ромите бургуджии, който живее във Ветово, Горна Оряховица и Павликени, преживява само от врътки по телефона, обясниха криминалисти. Тарторът на бандата има "мулета" в други градове и "въртачи", които се зарибяват срещу процент от взетита пари. Помагачите се набират по обяви в Интернет, предимно за транспортни услуги, и налапват въдицата срещу висока комисиона от първата измама. Ако са донесли 2000 лв., те получават до 1500 лв., за да станат част от бандата.

Всеки в нея има точно определена роля, включително и кой да плаче и преправя гласа си на разплакана жена или дете, ако измамата е за мнима катастрофа или операция. На ден "мулетата" могат да навъртят до 3000-4000 телефонни номера и разполагат с по 1000 карти на мобилни оператори. Усети ли се човекът жертва, гласът се преправя до съвършенство според замисъла.

Въпреки мащабната превантивна работа на полицията и постоянните предупреждения, за телефоните измами в България, има основателни причини, категорични са криминалисти. Те дори ги разглеждат като "заплаха за националната сигурност", защото така се източват реални пари и се поддържа престъпността в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони