Двама новоизбрани съветници си направиха отвод от местния парламент в Благоевград

Броени дни след изборите за общински съветници в Благоевград двама от приетите в новия ОбС изненадващо подадоха заявления за отказ от избора им за местни парламентаристи.

Бисер Аспарухов Стойчев от квотата на Коалиция "НАРОДЕН СЪЮЗ" и Петя Кирилова Костадинова от квотата на партия "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" изтъкват лични причини за решенията си.

Двамата молят Общинска избирателна комисия - Благоевград да се произнесе в полза на следващите ги в листите за общински съветници, които да попълнят местния парламент. Стойчев и Костадинова категорично заявяват, че правата им били възникнали въз основа на избора и следвало да бъдат прекратени преди свикване на първата сесия на Общински съвет - Благоевград и полагане на клетва от новоизбраните общински съветници.

ОИК обаче на свое заседание на 1 ноември остави без уважение като недопустими двете заявления поради липса на компетентност за произнасяне от настоящата комисия. Решението е взето единодушно от присъстващите членове. То подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му. Най-вероятно има натиск да се откажат в полза на други кандидати или пък им е предложено нещо, трудно някой ще иска сам да не е в общинския съвет, след като се е кандидатирал и е бил на избори, за да е част от местния парламент, коментират благоевградчани искането на двамата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони