Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Плевнелиев в Португалия: ЕС трябва да бъде генератор на устойчиво решение за Сирия, Ирак, Близкия изток

Българските предприемачи могат да използват португалски партньорства за проекти на нови пазари в Латинска Америка и Африка

България и Португалия са част от усилието за провеждане на една амбициозна, европейска външна политика за устойчиво решаване на проблемите, свързани с миграционния натиск и рекордния брой кризи, които наблюдаваме. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Лисабон, където е на официално двудневно посещение. Българският държавен глава беше посрещнат от португалския си колега Анибал Каваку Силва с официална церемония в двореца „Белейм“.

В Европейския съюз България и Португалия задават посока на общо решение на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск, заяви Росен Плевнелиев след срещата си с португалския президент, цитиран от прессекретариата си.

Миграционният натиск по външните граници на ЕС беше основна тема на разговора на двамата президенти. Българският държавен глава изтъкна необходимостта от общи европейски политики в областта на миграцията и убежището и ясното разграничение между бежанци и икономически мигранти. Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва бяха единодушни, че трябва да се анализират причините за бежанската вълна и на базата на това ЕС да намери устойчиви решения.

„Обединихме се, че миграционната обстановка ще продължи да се влошава, докато не се намери политическо решение на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка“, заяви Росен Плевнелиев. Според държавния глава и двете страни споделят позицията за необходимостта от общ европейски подход. Президентът Каваку Силва посочи, че трябва да се води и диалог както със страните, откъдето идват имигрантите, така и с приемащите ги държави. „Докато войната в Сирия продължава, докато наблюдаваме рекорден брой конфликти и провалени държави, Европа не може да бъде спокойна. ЕС трябва да бъде генератор на устойчиво решение за Сирия, за Ирак, за Близкия изток“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава Росен Плевнелиев посочи, че Португалия и България имат общи позиции за решаването на проблемите, свързани с климатичните промени, които носят допълнителен риск от нови миграционни вълни. Двете страни ще са част от отговорното решение за преодоляване на тези проблеми, допълни Росен Плевнелиев.

Двамата президенти изтъкнаха потенциала за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Португалия. Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва посочиха, че португалски и български предприемачи могат да разработят съвместни проекти, като използват опита си на различни пазари извън ЕС – както в региона на Югоизточна Европа, така и в страни като Бразилия, Ангола и региона на Латинска Америка. В тези части от света Португалия е доказан партньор и платформа, на която могат да се развият амбициите на българските предприемачи, а чрез съвместни проекти ще сме по-силни, заяви президентът Плевнелиев.

Българският държавен глава изтъкна, че вече се наблюдават положителни резултати от българо-португалския бизнес форум, който Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва откриха в София през юни тази година, когато беше учредена и Смесена българо-португалска търговска камара. На бизнес фурма португалски компании проявиха интерес към българския автомобилен сектор, към машиностроенето и инфраструктурата, производството на храни. Можем да си сътрудничим и в областта на информационните и комуникационните технологии и да свържем иновационните екосистеми на двете страни, допълни държавният глава. Сферата на фармацията и науките за здраве също бяха откроени като перспективни сфери на партньорство.

През 2014 г. рекорден брой български туристи са посетили Португалия, отбеляза президентът Плевнелиев, като изрази надежда португалските граждани също да припознаят България като атрактивна туристическа дестинация.

Българският президент посочи Португалия като добър пример за модернизация и за ефективно и прозрачно управление на европейските фондове. „В България се учим от португалските си партньори и постигаме много добри резултати – за изминалия програмен период 2007-2013 г. България постигна завидни резултати от 94% усвояемост и минимален процент на грешките“, припомни Росен Плевнелиев.

Пред португалския си колега президентът Росен Плевнелиев изрази и благодарност за последователната подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Присъединяването към Шенген, към Единния банков надзорен механизъм и към преходния валутен механизъм ERM II, са сред целите, които страната си поставя до 2018 г., когато започва българското председателство на ЕС. Президентът оцени високо готовността на португалската страна да сподели своя опит с България при подготовката на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Държавният глава Росен Плевнелиев благодари на президента Каваку Силва за личната му ангажираност за приобщаването на страната ни към групата „Арайолуш“. „За мен е изключителна чест, че България ще бъде домакин на ежегодната среща на държавните ръководители през 2016 г.“, заяви Росен Плевнелиев. Българският държавен глава определи групата „Арайолуш“, инициирана от Португалия през 2003 г., като утвърден работещ формат за обмен на мнения и формиране на позиции по важни за Европа въпроси.

В първия ден от официалното си посещение в Лисабон държавният глава разговаря с министър-председателя Педро Пасош Коелю и с председателя на Асамблеята на Португалската република Луиш Феро Родригеш. Предприеманите от страната ни ключови реформи, както и теми от дневния ред на Европейския съюз обсъди българския президент с португалските партньори.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.