Ватиканът задържа прелат за издаване на тайни

Ватиканът обяви, че е задържал испански прелат по подозрение в кражба и предаване на класифицирани документи на медии, което е вторият подобен скандал през последните 3 години, съобщи АФП.

Монсеньор Лусио Анхел Вайехо Балда бе секретар на специалната комисия, създадена през 2013 г. от папа Франциск да го съветва по икономическата и административната реформа на Курията и разпусната през 2014 г. Той е задържан за "злоупотреба и разгласяване на класифицирани документи и информация". Арестът бе огласен след съобщения в италиански медии през уикенда, че полицията на Ватикана разследва опит за кражба на лаптоп на главния ревизор на Светия престол Либерто Милоне.

Балда бил привикан на разпит в събота заедно с втори член на комисията - италианката Франческа Чауоки, след неколкомесечно разследване. Чауоки била пусната, тъй като се съгласила да сътрудничи и не се смята, че ще избяга.

Ватиканът освен това заклейми две нови книги, чиято публикация се очаква през тази седмица, базирани на информация от хакери, касаеща сенчести финансови афери в миналото.

През 2012 г. бе задържан бившият камериер на папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле за теч на секретни документи в скандал, наречен Ватиканлийкс. На следващата година Бенедикт подаде оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят