Ивелина Василева: 16 системи за управление на отпадъците са изградени

16 системи за управление на отпадъците, финансирани по ОП „Околна среда“ 2007-2013г, вече са изградени. Това съобщи в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й те ще обслужват повече от 3, 4 млн. граждани в 70 общини на страната. До края на годината предстоят да бъдат завършени 4 проекта, каза още министърът.

„Реално 48% от населението е обхванато от тях, имайки предвид трудностите с оперативната програма през изминалата година и тежкия период, през който тя премина“, каза министърът. По думите й тези проекти допринасят за опазването на околната среда, за създаването по-добър стандарт на живот и икономически възможности за общините.
„Не на последно място тези проекти помагат на държавата ни да се справи и с още едно предизвикателство – прекратяване експлоатацията на старите депа и преминаването към съоръжения, изцяло съответстващи на екологичното законодателство“, посочи Василева. Министър Василева съобщи, че предстоят да бъдат завършени системите във Велико Търново, Никопол, Стара Загора и Разлог.

„560 млн. лв. са заделени по новата оперативна програма, за цялата приоритетна ос „Отпадъци“. Те ще бъдат насочени точно към това – да се създадат възможности за въвеждането на допълнителни системи, които да надграждат съществуващите и чрез които ще се постигне максимално оползотворяване на всички полезни компоненти в отпадъците“, обясни министърът.

97 млн. лв. са заделени за първата процедура през новия програмен период, за изграждане на компостиращи инсталации, каза още министър Ивелина Василева. Тя добави, че ще бъдат вложени всички усилия за оползотворяване на ресурсите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини