Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Канадска компания използва пчели да доставят пестициди до растенията

Пестицидите са токсични химични съединения, които носят вреда за околната среда и за опрашителите, каквито са пчелите. Компания от Ванкувър обаче е съчетала двете в система, която използва земни пчели за доставка на малки количества естествени пестициди и полезни гъбички, при опрашването на посевите, пише изданието Gizmag, цитирано от Фокус.

Нискотехнологичната система е както високоефективна, така и природосъобразна. Тя се монтира в комерсиалните кошери за земни пчели. Когато пчелите излизат от кошера си, преминават през съд, поръсен с прахообразен органичен пестицид, който се полепва по телата и крачката им.

Нищо неподозиращите насекоми отлитат, за да се заемат с присъщата им работа – да опрашват цъфнали ябълкови овошки, ягодови насаждния, канола и други култури. Докато опрашват цветовете земните пчели оставят малки количества пестицид от телата си на възможно най-подходящото място – вътре в цвета.

Пренасяният от трудолюбивите насекоми прах съдържа органични вещества, които контролират развитието на насаженията, както и полезни гъбички и бактерии. Сред тях е и вид гъбичка, която е изключително ефективна при контрола на редица заболявания, причинени от гъбични патогени.

Отглеждането на растения в комерсиални мащаби изисква да се прилагат пестициди. Методът на пръскане обаче е крайно неефективен. Според Майкъл Колинсън, президент и изпълнителен директор на канадската компания, само един процент от пестицидите попада на местоназначението си – в , а другите 99 остават в почвата.

За разлика от това, пчелите доставят пестициди всеки ден само до цветовете, които са се разтворили. Земните пчели посещават до 10 цвята в минута, а в комерсиалните кошери живеят между 200 и 300 пчели. Те летят при относително по-ниски температури в сравнение с медоносните пчели и са в състояние да носят десет пъти повече полен или препарат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.