На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Канадска компания използва пчели да доставят пестициди до растенията

Пестицидите са токсични химични съединения, които носят вреда за околната среда и за опрашителите, каквито са пчелите. Компания от Ванкувър обаче е съчетала двете в система, която използва земни пчели за доставка на малки количества естествени пестициди и полезни гъбички, при опрашването на посевите, пише изданието Gizmag, цитирано от Фокус.

Нискотехнологичната система е както високоефективна, така и природосъобразна. Тя се монтира в комерсиалните кошери за земни пчели. Когато пчелите излизат от кошера си, преминават през съд, поръсен с прахообразен органичен пестицид, който се полепва по телата и крачката им.

Нищо неподозиращите насекоми отлитат, за да се заемат с присъщата им работа – да опрашват цъфнали ябълкови овошки, ягодови насаждния, канола и други култури. Докато опрашват цветовете земните пчели оставят малки количества пестицид от телата си на възможно най-подходящото място – вътре в цвета.

Пренасяният от трудолюбивите насекоми прах съдържа органични вещества, които контролират развитието на насаженията, както и полезни гъбички и бактерии. Сред тях е и вид гъбичка, която е изключително ефективна при контрола на редица заболявания, причинени от гъбични патогени.

Отглеждането на растения в комерсиални мащаби изисква да се прилагат пестициди. Методът на пръскане обаче е крайно неефективен. Според Майкъл Колинсън, президент и изпълнителен директор на канадската компания, само един процент от пестицидите попада на местоназначението си – в , а другите 99 остават в почвата.

За разлика от това, пчелите доставят пестициди всеки ден само до цветовете, които са се разтворили. Земните пчели посещават до 10 цвята в минута, а в комерсиалните кошери живеят между 200 и 300 пчели. Те летят при относително по-ниски температури в сравнение с медоносните пчели и са в състояние да носят десет пъти повече полен или препарат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.