КТ „Подкрепа”: Очакват се оставки на около 15 000 служители в МВР

Кабинетът намалява заплатите в сектор “Сигурност”. От своя страна секторът очаква оставки на около 15 000 служители в МВР, готви и големи протести.

Това стана ясно на пресконференция на КТ „Подкрепа”, съобщи БГНЕС.

Правителството намалява заплатите с близо 40% месечно, социалните придобивки и обезщетенията драстично на служителите в Министерство на отбраната, МВР, НРС, ГД „Охрана” към Министерство на отбраната, Служба Технически операции, НСО и други служби в сектор „Сигурност”, сигнализираха Тодор Воденов, председател на Синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа” и Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Намаляването на заплатите е заложено в проекта за държавен бюджет за 2016 г., приет от Министерския съвет и внесен в парламента. Предвиждат се и протести, които не са организирани от синдикатите на МВР, а са самоорганизирани от служителите. Най-вероятно те ще преминат под формата на образуване на задръствания, но чрез законови форми. „Заплатите са унизителни така или иначе, и ако Министерство на финансите иска така да управлява системата за нас това е ненормално.

Младите специалисти няма да имат мотивация да останат на работа. Ако това е идеята на правителството да управлява, не знам защо отивам да гласувам”, категоричен бе Воденов. От своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че притесненията са много сериозни заради това, че сектор сигурност може да се срине до такава степен, че държавата да остане безпомощна във вътрешен и международен план, предвид ситуацията, в която живеем.

Не е решение това, че много хора в сектора ще напуснат, смята той. Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че със закона за държавния бюджет Министерски съвет внасят изменения в 7 закона, отнасящи се за сектор сигурност и отбрана. Обезщетенията при напускане, вместо една брутна заплата за всяка една прослужена година става половин брутна заплата.

Премахва се допълнителното възнаграждение за стаж, разясни Попов. Той предположи и то „оптимистично”, че около 15 000 души от състава на МВР ще си тръгнат. „В по-голямата си част това ще са служителите на терен.

Ще се наложи сигурно да бъдат закрити и РПУ-та. Ще напускат и вече напускат и служители, които не са пред пенсия. Няма областна дирекция на МВР, където да не са започнали да напускат служители. Ако това предложение мине в парламента ще може да се види какво е без полиция. Ще има протести и много скоро”, заяви Валентин Попов. Според него има риск нещата да излязат извън контрол.

Този път МВР ще разбере какво значи масово напускане на служители, ако това предложение не бъде оттеглено веднага, добави Попов, който разясни, че намаляването на заплатите не е първопричината за недоволството, а е „черешката на тортата”.

„Ако министър Горанов е мислил, че това голямо министерство може да се реформира за половин година, значи е голям оптимист. Ако реформата в МВР започне сега, ще се очаква да приключи до 2020 г., но по този въпрос не се прави нищо”, каза още Валентин Попов.

Тази сутрин се проведе среща между синдиката на МВР, вътрешния и финансов министър. На нея министърът на финансите се опита да лансира идея намаляването на заплатите и обезщетенията да се отнася за в бъдеще само за новопостъпилите служители в системата. Това, обаче, категорични са синдикалистите, ще спре напусканията от системата, но ще спре и постъпванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини