Пломбираха леярна на "Билбобул" в Русе

Леярна с 3 пещи за черни метали на "Билбобул" ООД в източната промишлена зона на Русе е пломбирана заради замърсяване на атмосферния въздух, съобщиха от РИОСВ. Производството е открито без процедура по Закона за опазване на околната среда.

След проверка по сигнал на гражданин на дружеството са съставени 3 акта за административни нарушения. Два от тях са "за неорганизирано изпускане на вредни вещества в атмосферния въздух и за неизвършени собствени периодични измервания /СПИ/ на вредните емисии в обекта за последните две години". Санкционирано е и въвеждането на допълнителни мощности, без да е уведомена екоинспекцията.

След залпово обгазяване на Русе на 14/15 септември т.г. РИОСВ предприе извънредни замервания на въздуха в Индустриалния парк и източната промишлена зона. Един от източниците на замърсяване се оказа производствена инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти на ф ренската компания "Монтюпе". Тя също беше спряна принудително и Административният съд потвърди заповедта на директора на екоинспекицята Лилия Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят