България и Португалия ще си сътрудничат при обучението на кадри в туризма

Надявам се португалските компании да приемат Югоизточна Европа като естествен партньор за реализацията на глобални проекти. Това е регион с много големи икономически възможности, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в Лисабон с представители на португалския бизнес, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Във втория ден от официалното си посещение в Португалия държавният глава представи инвестиционния потенциал в България пред близо 50 представители на компании от различни сфери. Фирмите проявиха интерес към възможностите за сътрудничество в областта на земеделието и производството на храни, както и към развитието на информационните и комуникационни технологии у нас.

Сътрудничеството между български и португалски компании ще повиши ефективността и резултатите им, посочи президентът. Росен Плевнелиев допълни, че бизнесът в България може да разчита на добрия опит на португалските фирми в Латинска Америка, Африка, Азия.

Президентът изтъкна, че страната ни е регионален лидер в информационните и комуникационните технологии и може да се похвали с подготвени специалисти в този сектор, с добри традиции и динамично развитие. България получи признание като най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 г., посочи още Росен Плевнелиев. Президентът изтъкна успешно реализирани в България проекти в сферата на производството на автомобилни компоненти, както и възможностите за сътрудничество между България и Португалия в областта на туризма.

Пред представителите на бизнеса президентът посочи и стартиралите у нас реформи в ключови сектори. Португалия показа, че осъществяването на задълбочени реформи се отплаща и носи резултати – повишава доверието към страната на международните пазари, увеличава търговския обмен, намалява безработицата, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

По време на срещата на българския държавен глава с португалския бизнес беше подписан Протокол за сътрудничество в областта на обучението по туризъм между Министерството на туризма на България и Министерството на икономиката на Португалия. По силата на документа, двете страни ще обменят информация и опит в областта на обучителните програми, прилагани в училищата по туризъм, и ще организират съвместни дейности за специализирана подготовка на кадрите в сектора. Ще бъде оказвана също така техническа помощ при създаването на програми за обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят