ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Честолюбивият Миков търси нова енергия за БСП

Социалдемократизирането на партията я направи боксов чувал за политически клиентели, а социаллиберализирането я обезличи като лява и национална

Като проследим досегашните действия на водача Миков, ще видим, че говори и прави онова, което партийците желаят и очакват от председателя.

БСП влезе в предизборната кампания с нов председател – Михаил Миков. Дежурни чревовещатели заливаха медиите с пророчествата за пореден и последен провал, малцина стискаха палци да я споходи „с нова булка нов късмет“?

Дори при този неубедителен резултат на БСП за председателя й няма да настъпят отрицателни последствия. Бързо оредяващите му противници в партийното ръководство поне два избирателни цикъла едва ли ще посмеят да гъкнат след 17-годишните провали на партията, оглавявана от двамата му предшественици.

Да се пресмята националната политическа тежест на партиите въз основа на данните от местни избори не е коректно. Гъмжи от скрити и явни коалиции, пък и значителна част от партийните кандидати само на думи са партийни, по-скоро са на местни елити.

Вижда се, че соцпартията е запазила електората си от последните парламентарни избори въпреки масираните разностранни атаки срещу нея на централно и местно ниво. Каквото мръсно можеше да причинят първановистите, постигнаха го. Доста се постараха да навредят и социолого-политолозите на повикване, анализите им задължително съдържаха израза „БСП се провали!“.

Проблемите и пречките пред БСП в малка степен са от вътрешнополитически характер. Тя би печелила различни избори, ако не я мачкаха свирепо от Вашингтон и Брюксел. Там са съдиите на мачовете между туземните партии, те редовно свирят срещу бившата компартия, а противниците й винаги са с три предварително гарантирани дузпи. Особено в днешните времена, когато около Русия се формира нарастващо напрежение.

На тези избори т.нар. десни очевидно имаха задачата да спечелят на всяка цена и с всички средства и го направиха. Мнозинството избиратели добре разбра западното послание през 2014-а, както и рисунките със сърчица от председателя на ЕК Юнкер до премиера тук предизборно. У нас са, намекна прозрачно тамошният началник, хлябът и ножът, т.е. фондовете, мислете му как гласувате!

Михаил Миков наистина е нова „булка“ на „Позитано“ 20. Не е предавал партията през 1997 г., не е докаран като нов българин от чужбина, за да й вреди непрестанно цели 13 години. Силно се доближава до любимия сред партийната маса образ на „човек от народа“, липсват му само каскет и побеляла блуза. На произход и публично поведение го докарва. Енергичен прагматик, черпи информация и идеи от конкретни резултати, ориентиран към мнението на другите като опора за логичните му изводи. На тази основа ще се окаже силен организатор, отстояващ докрай приетите решения, дори и да са се оказали неверни.

Дразни се от размотаване, от половинчато свършени работи, от продължителни дълбокоумни разсъждения. Няма проблеми да се изявява пред различни аудитории, да общува с всякакви люде, но забележимо предпочита да взаимодейства с обикновени хора в естествената за тях и него среда. Липсата на чуждост и лъскавост ще му се броят за важни недостатъци другаде, обаче за партиен водач са големи плюсове.

Миков е ярък представител на пикнико-атлетичния типаж. Стъпил здраво на земята, с добре развити телесни кухини, къс масивен врат и меко широко лице, много подвижен и енергичен, очевиден мераклия да угоди на разните си черва. Добър посредник, забавен събеседник, закачлив с отлично чувство за хумор, впечатлило вече медиите. “Като чуя за министерските страдания, ми се доревава – и аз съм ги изпитвал.” „Ще ви помоля малко да намалите Volume-то.“

Вече се проявява като решителен, настъпателен, пробивен и дори загатва нагласата да бъде и безогледен в критичен момент. Сред народа в Северна България битува изразът „Напира като кулски нерез“.

Като проследим досегашните действия на водача Миков, ще видим, че говори и прави онова, което партийците желаят и очакват от председателя. Ето: „Девети септември е прелом в историята на България през 20-и в., важна дата с национално значение… нареди страната ни сред победителите във Втората световна война и я спаси от нова национална катастрофа.“ И още: „БСП е последователна партия, тя е била на власт, в опозиция, нелегалност, сменяли са се лицата на партията, но тя е стояла зад интересите на по-голямата част от хората.”

Смели и доста рисковани изявления. Припомнят за славно за партийците минало, а несъмнено ще подтикнат душманите на БСП към агресии. Но и симпатизантите ще мотивират към политическа активност. С партийна делегация Миков посети Москва, заяви твърдата позиция на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия. За повечето българи и особено за тези с леви убеждения това е правилното поведение за наш политик.

А как иначе да действа председателят Миков, ако не желае да стане последният, който ще затвори вратата на „Позитано“? Социалдемократизирането на партията я направи боксов чувал за разните клиентели в политическия живот, а социаллиберализирането напълно я обезличи като лява и национална. Само с натикана в политическата кал и ръководена от предатели лява партия нейните противници могат да жънат победи при над 80% избиратели с леви интереси.

Само на гърба на обезкървената откъм идеология и кадри БСП могат да се качват всевъзможни съюзници разбойници и разни непартийни паразити, за да проникват във властта и после да вредят на донора си. Този период изглежда приключва при Миков. Можем да съдим по изнизването на едни „земеделци“ и „социалдемократи“ от левицата, плъховете имат изключителен нюх.

Изсулиха се и редица партийци, някои от Сергейчовия кръг, но главно първановисти. „Кадиев приключи… огорчението на редовия социалист от такъв тип поведение е много голямо”, рече председателят, редовите партийци и симпатизантите точно този курс очакват от ръководството. В БКП предателството никога не се прощава!

На Бузлуджа и после още веднъж Михаил Миков публично подчерта, че БСП е национална партия. Като стана председател, Първанов първо премахна тази нейна характеристика. Без този силен акцент партията щеше да продължава да се възприема като привързана към социално-либералната шашма.

Доскоро в Европа леви политики въобще не се разрешаваха от световния хегемон, налагаше се силово либертарианският модел в износния му вариант. Либертарианството с неговите капиталистически практики от XVIII и XIX в. приключва, в Европа вече е в напреднала фаза на отмиране. В Япония и Китай бяха запазени съществени опори на социалната държава; в Латинска Америка се формират моделите на т.нар. ресурсен социализъм; в Южна Европа със сила се появиха крайно леви и радикално националистически партии, по-северно в ЕС тези тенденции застрашително тътнат. Дори в САЩ вече се реабилитира намесата на държавата в икономиката! Мюсюлманското нашествие ще ускори левите и националистическите тенденции в ЕС и у нас.

Михаил Миков получава големи възможности да постави партията с цялата й противоречива история пред двете обективно надигащи се вълни – оригинално лявата и защитно националистическата. Идеята за социалната държава напира, стъпи ли си БСП на краката, не остават сериозни шансове за социалдемократически интриги и празни атакистки крясъци. Приключва и дясното реформиране на досегашните десни политики. Това връща електората към партията, дава й възможности за нова политическа енергия.

Честолюбието е водеща черта в характера на Миков, но съществуват рискове да го избие на славолюбие, суетност и лекомислие. Заради добрите му шансове е обект за компрометиране. Особено преди редовния конгрес на партията през идната пролет, когато ще може да подреди актива според своите виждания, да стане пълноценен водач с отговорностите, но и с всички права.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.