Кибератаки блокираха държавните сайтове

Хакерски атаки от цял свят блокираха сайтовете на държавната администрация, съобщи зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Първата вълна от кибератаки тръгна за първия тур на местните избори - 25 октомври. Проблемите не спряха през цялата изминала седмица, като на 1 ноември за втория тур бяха блокирани повечето държавни сайтове. През последните 10 дни бе затруднен достъпът до страниците на президентството, парламента, ГРАО, ЦИК, летище София, КЕВР, НАП, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите и транспорта.

“Няма информационен сайт в света, който да може да понесе подобна атака. Няколкостотин милиона потребители, стоящи зад няколкостотин милиона компютъра едновременно се опитват да влязат в дадена страница. Това води единствено и само до претоварване на сайта и до спиране на неговата дейност”, обясни Борисов.

Тази неделя от Центъра за реакция при компютърни инциденти към транспортното министерство са потърсили съдействие за справяне с проблема от Центъра за киберсигурност на САЩ, каза Борисов. Към момента все още няма резултат от разследването. Знае се само, че атаките са от компютри в Азия, Европа и Африка.

“Първата атака за мен бе фокусирана в посока референдума за електронното гласуване. А защо продължиха не мога да гадая”, обобщи Борисов.

Според думите му възстановяване на щетите от атаката ще надхвърлят 10-12 хил. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика