Сигнал: Возят бензин и дизел като мляко и бира

Въпреки декларираните от администрацията намерения да пресече нелегалната търговия с горива сивият сектор процъфтява необезпокояван.

Това алармират петролни компании в сигнал до Министерството на финансите, МВР и Министерството на транспорта, научи „Труд“ от близък до правителството източник. Според сигнала контрабандистите използвали цистерни за мляко, вино и бира за превоз на бензин и дизел без платени данъци.

Друга схема за измама е създаването на т.нар. „хибридни бензиностанции“. Подобна измама се прилагала от транспортни компании, които имат ведомствени бензиностанции. Те предлагали на редовни клиенти да зареждат на преференциални цени, които са много по-ниски от пазарните. Според сигнала в страната продължават да работят много нелегални складове, като точният им брой е неизвестен.

Продължават да работят и т.нар. мобилни бензиностанции за продажби на горива от мобилни цистерни, които дори имат редовни абонати. Към сигнала си петролните компании са дали пример за нелегална продажба на горива в Самоков от такъв обект.

По конкретния пример за Самоков ще бъде направена проверка, каза пред „Труд“ източник от Министерството на финансите. От ведомството обаче отказаха да дадат повече подробности, за да бъде проверката изненада.

От Агенция „Митници“ коментираха пред „Труд“, че все още не са получили сигналите, но най-вероятно те ще бъдат препратени към тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес