ДСБ с 1 млн. лв. депозит в КТБ

Политическа партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) е имала депозит от 1,06 млн. лв. във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от списъците на лицата, които са имали влогове с привилегировани лихви в трезора две години преди фалита на КТБ, публикувани на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, съобщи „Форумнюз“.

Миналата година лидерът на ДСБ Радан Кънев се извини публично, че партията му е имала депозит в КТБ. „Влогът, в който има около 48 хил. лв., е бил открит преди 7-8 години от бившия ковчежник на партията“, заяви тогава Кънев в ефира на Нова телевизия. Тогава лидерът на ДСБ обясняваше, че ръководството е решило парите да бъдат изразходени, а депозитът да бъде закрит.

Пред „Форумнюз“ Радан Кънев отрече ДСБ да има влог от 1 млн. лв. в КТБ. „ДСБ няма влог от 1 млн. лв. в КТБ. Тепърва ще видим какво стои зад тази информация. Със сигурност информацията за този депозит не е вярна“, каза той. Минути след това обаче в статус за фейсбук той обяви, че все пак имало такава сума от 2012 г. и парите били държавна субсидия.

От списъците на привилегированите вложители в КТБ става ясно, че бившият премиер Иван Костов и семейството му също са имали солидни спестявания в банката. Общата сума, държана на влог от бившия министър-председател и дъщерите му, възлизала на 484 000 лв. Още миналата година стана ясно, че Костов е имал депозит с преференциална лихва в банката на Цветан Василев на стойност 155 849 хил. лв. След поставянето на банката под специален надзор той е развалил договора и е оставил парите си на обикновен влог. Така той е успял да си вземе спестяванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес