Хари не желае да го наричат принц

Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

Менда Стоянова: Да не съсипваме БНБ заради случая с КТБ и бездействието на банковия надзор

„Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителят и банковият надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал“, каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна банка, съобщи „Фокус“.

В промените се предвижда да се сложи определен таван на заплатите на служителите в БНБ, а не както беше досега – да се определя от средните заплати в сектора. Стоянова каза, че няма да подкрепи това предложение, защото то не е адекватно на държавните служители.

„На първо място БНБ е институция, която се самоиздържа и не е на издръжка на националния бюджет. БНБ осъществява дейност в банковия сектор, където на всички работещи заплатите са над средните на други финансисти“, посочи депутата.

По думите й ако с промените се допусне да се наложат по-ниски заплати, то в БНБ ще отидат да работят хора, които могат да си позволяват да живеят с такава ниска заплата или хора с по-нисък потенциал. „Когато се казва, че няма таван на заплатите това не е вярно, в закона е записано, че то е свързано със средното възнаграждение за всички в банковия сектор. Според мен това, което се предлага ми прилича на нихилизъм“, заяви Стоянова.

В реплика Атанас Атанасов народен представител от РБ каза, че съгласно Конституцията България е република с парламентарно управление. По думите му БНБ е държавен орган, защото се издържа с държавните пари. Мартин Димитров също народен представител то ПГ на РБ посочи, в реплика на Менда Стоянова, че не може премиерът да взима по-малко пари от един регулатор.

„Законът за БНБ няма таван за заплатите. Заблудихте неволно парламента. Ако сега не ни подкрепите, утре може да стане нещо подобно някъде“, се обърна той към Стоянова. По думите му звучи несправедливо, едни хора да взимат повече от министър-председател, министри, депутати. „Могат да си сложат заплати от 1 милион лева и нищо в закона не ги спира. БНБ отказаха да ни кажат преди фалита на КТБ какви заплати са вземат, за това отиваме на съд с тях. Има валутен борд в България в такива условия една централна банка има много по-малко работа“, коментира той.

Таско Ерменков депутат от БСП, каза в реплика, че заплатите на БНБ и нейното ръководство поставят, че служителите в БНБ могат да се демотивират с по-ниски заплати. Менда Стоянова в дуплика каза: „Колеги опитайте се да се спрете от време на време от популистки изказвания. БНБ не е държавен орган, а със специален статут“, каза тя и обясни, че БНБ се намира в приходната част на бюджета. „Ще помоля премиера да ни предостави информацията за своята заплата, за да я сравним с тази на народните представителите“, допълни Стоянова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.