Археолози вдигнаха параклис до останките на древен манастир

Археологът проф.д-р Хитко Вачев и екипът му вдигнаха параклис до останките на древен манастир под крепостта Царевец във Велико Търново.

"Това е много свято място и затова с колегите с лични средства изградихме параклис в чест на покровителките на Търново Света Богородица и Света Петка. Съвременният храм е с осветени икони и е на подстъпите към археологическия обект", обяви проф.д-р Хитко Вачев.

Проучвателят преди дни е попаднал на останките на ранновизантийска базилика от преди 15 века в подножието на хълма Царевец. Сградата е с внушителни размери-дълга е 40 м и широка 20 м. Историкът предполага, че става дума за епископска базилика. Съградена е през VI век, а по-късно върху нея са били издигнати средновековна църква и манастирски комплекс.

"Базиликата е изключително важна сграда. През V-VII век на хълма Царевец се развива селище, което прераства в укрепителен град. Може да се счита за приемник на римския и древновизантийския град Никополис ад Иструм, който е бил епископско седалище. Поради затихване на функциите на Никополис ад Иструм, епископският център се измества на Царевец", обясни проф.д-р Хитко Вачев.

Той допълва, че с въпросното разкритие е направена сериозна стъпка към бъдещо мащабно проучване. Това е поредната сензационна находка на проф.д-р Вачев на този археологически обект. Разкопките там започнаха миналата година. Още при старта на втория проучвателен сезон той се натъкна на трапезарията на древен манастир в местността Френкхисар под Балдуиновата кула в старата част на Велико Търново, където е разположен разкрития през миналата есен Богородичен манастир от времето на Асеневци.

С финансовата подкрепа на Общината в размер на 18 000 лв и на Министерството на културата, което даде 12 000 лв, проф.д-р Хитко Вачев и екипът му тази есен подновиха разкопките в района на светинята от XIII-XIV век. Под земната маса излязоха останките от постройка, която се отнася към същия период, с фрагменти от стенопис и керамопластична украса. Разположението на оцелелите архитектурни части дават основания на проф. Вачев да смята, че е попаднал на трапезарията към Богородичния манастир.

При разкопките на Богородичния манастир от времето на Асеневци са излезли ценни артефакти като монети, накити, керамични съдове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони