Wall Street Journal: Европа се разочарова от САЩ и Обама заради политиката към Русия

В Европа расте разочарованието от САЩ и президентът Барак Обама, пише нюйоркският вестник Wall Street Journal.

„С години Европа гледаше на Обама като практически неприкосновен символ на позитивни изменения в Америка. Обаче обещанията на президента на САЩ, изложени в неговата книга „Дръзновение на надеждата”, се оказа несбъдваема и сега вината за ставащото в света европейските политици и коментатори са склонни да прехвърлят лично на него, пише изданието.

Като пример Wall Street Journal сочи изявлението на ръководителя на форума „Петербургски диалог” Роналд Пофала: „Не беше много умно от страна на Барак Обама да принизи Русия на регионална държава във връзка с украинския конфликт”. Според интерпретацията на изданието, Пофала публично поставил под съмнение съжденията и способностите на американския президент, като изразява доверие в руската гледна точка.

Слабостта на авторитета на Обама се отразява и в готовността на богати страни от ЕС да откажат да намалят руското участие в тяхното енергоснабдяване. Компании от Австрия, Франция, Германия и Холандия се договориха с „Газпром” да увеличат пропускателната способност на газопровода „Северен поток”, заобикаляйки Украйна и Полша.

Коментари

Задължително поле