Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Столичният лидер на БСП Калоян Паргов внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия.

Той пристигна в ОИК на ул. „Московска“ №33, където вече чакаше проф. Михаил Мирчев и точно в 12,30 часа жалбата беше входирана. Сега предстои ОИК в тридневен срок да препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд. Той в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още максимум 7 дни да се произнесе по случая.

„Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена „Армеец“.

Калоян Паргов обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.

„Целият този хаос в Арена „Армеец“ беше умишлено създаден, категоричен е той. – Целта беше да може да се повтори 2011 година, когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Хаосът и ужасът сега в Арена „Армеец“, който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%“.

Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25 октомври – от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена „Армеец“. „За 4 дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата, добави Калоян Паргов. – Вече на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим“.

Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. „Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати, каза той. – Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин“.

Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК. „Ние, от Градския съвет на БСП в София входираме две жалби – за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове, каза Паргов. – Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев – с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност!“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.