Режат 8700 декара изсъхнал бял бор в Кюстендилско

8700 декара изсъхнал бял бор, към 150 куб. метра, ще бъдат отрязани в Кюстендилско и Пернишко, казаха от областната дирекция по горите. Една част от засадените преди 50-на години борове вече са отрязани и са предоставени за обработване или за огрев.

Конкретна статистика по проблема със съхнещия бял бор няма - неофициално обаче горски специалисти казват, че над 20% от от този вид в региона е изсъхнал. Основната причина за това е широкото разпространение на върхов корояд. Има и друго обяснение - този вид е засаждан повсеместно при социализма като противодействие на ерозията и вече е с изчерпан или отслабен потенциал. Причина за изсъхването му са и засушаванията и високите температури последните години.

Специалисти считат, че е направена грешка и като е засаждан на ниска надморска височина - той расте над 1000 м., но по поречието на Струма е засаждан и на 300-400 м. Кафяво-оранжевите петна по масивите с изсъхнал бял бор из района, особено по Лисец планина, се увеличават за седмици и месеци, последно много площи са установени и в Трънско, казаха информирани горски експерти и от дърводобивните фирми в Кюстендилско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони