Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Красимир Кънев: Всеки може да контролира добре диабета си, а не той да контролира живота му!

Красимир Кънев е председател на Българската асоциация „Диабет“, завършил е икономика и маркетинг в Университета за национално и световно стопанство София. Живее със захарен диабет тип 1 от 24 години.

– Г-н Кънев от октомври тази година сте председател на Българската асоциация „Диабет“ (БАД). Какво ви накара да поемете този пост?

– Захарният диабет има изключително бързо, дори пандемично разпространение както в световен мащаб, така и у нас. Към края на 2014 г. 9% от възрастното население на Земята (тези над 18 г. възраст) са диагностицирани с диабет. У нас това са към 600 000 души, от които приблизително 200 000 не са диагностицирани или са с преддиабет. Няма човек, който да няма роднина или приятел с диабет. Убеден съм, че когато всички ние положим максимални усилия, можем да променим мрачната статистика. Аз самият съм с диабет и съм запознат както със здравословните, така и със социалните измерения на заболяването. Наясно съм с потенциала, който имаме всички ние и той е далеч по-голям от притесненията, проблемите и предизвикателствата на живота с диабет. Смятам, че е време обществото да спре да възприема хората, живеещи с диабет, като болни. Диабетът е начин на живот. Българската асоциация „Диабет“ е именно организацията, която трябва да допринесе за промяната в мисленето, към възприемането на диабета както сред своите членове, така и сред обществото.

– Представете ни Българската асоциация „Диабет“.

– Българската асоциация „Диабет“ е основана през 1991 г. от български ендокринолози, и пациенти, под ръководството на проф. Н. Колебинов. От тогава асоциацията работи за подобряване на живота, лечението и профилактиката на хората, живеещи с диабет от цялата страна. БАД е член на Международната диабетна федерация, редовен член на Националният съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и е единствената национално представена асоциация на хората с диабет в България.

Основна цел на асоциацията е да бъдат осигурени възможности за ефективно лечение на диабета и на диабетните усложнения, както и условия за профилактика. Наред с това БАД се стреми да защитава социалните правата на хората с тази диагноза, като работи за решаването на поставените от тях проблеми чрез сътрудничество с компетентните държавни, общински и здравни институции, организации.

Асоциацията показва сериозна устойчивост в своето развитие вече 25 години. Диабетните дружества – членове на БАД, са повече от 140 в цялата страна, с осем регионални информационно консултативни центъра. Към асоциацията има изградена и активно работеща младежка секция, както и футболен отбор с играчи от 18 до 32 години, който участва в Европейския турнир по футбол за хора с диабет под егидата на Международната диабетна федерация.

– Какви са основните предизвикателства пред хората, живеещи с диабет в България?

– Животът с диабет не е много по-различен от живота на всеки здрав човек. Изключително важно е да познаваш захарния диабет, да знаеш какво означават стойностите на кръвната захар, да познаваш термините, с които борави медицинската общност – гликиран хемоглобин, хлебни единици, контрол на липидите, титриране на инсулин. Връзката между хората, живеещи с диабет, и лекуващият им лекар трябва да бъде насърчавана чрез редовни консултации. Когато си наясно със състоянието си и с възможните усложнения, можеш да контролираш добре диабета, а не той да контролира живота ти. При правилна диета, двигателен режим и прием на лекарства, усложненията от захарния диабет могат значително да не се появят или да се отложат във времето. Самоконтролът при това състояние е единственият разумен избор, затова е изключително важно повишаването на здравната култура на всички ни. Тук визирам цялото общество. Диабетът е заболяване на съвременното общество. Когато сме наясно с това какво означава „здравословен живот” и кои навици трябва да изключим от ежедневието си, шансовете да останем здрави и незасегнати от захарния диабет значително се увеличават.

„Действай днес, промени утре” е девизът на международната кампания за отбелязване на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, под егидата на Международната диабетна федерация. Този девиз недвусмислено показва, че действията ни във всеки един момент намират изражение в бъдеще.

Много се говори за проблемите в системата на здравеопазването, които са факт. За добър контрол са необходими по-голям брой тест ленти на ден, витамини за диабетици и др. Разбира се, ние не можем да очакваме държавата да предоставя всичко това веднага. Това, което можем да изискваме, както и във всяка европейска страна, е осигуряването на равен достъп до съвременно лечение, достъп до медикаменти, достъп до изследвания.

– Каква трябва да бъде ролята на Българската асоциация „Диабет“ в живота на хората, живеещи с диабет?

– Целта на Българска асоциация „Диабет“ винаги е била да работи в полза не само на членовете си, но и на всички, живеещи с диабет и на всеки докоснат по някакъв начин от диабета, било то чрез член от семейството, близък и или приятел. Стремим се всеки, който търси съдействие и достоверна информация, свързана със захарния диабет, да я получи, и то навреме. В сайта на БАД (http://www.badiabet.com/ ) може да бъде намерена много полезна информация, а във форума има възможност за получаване на съвети от по-опитни „колеги по съдба“.

На регионално ниво това, което правим, е чрез дружествата по места да предоставяме специфични обучения на своите членове, в зависимост от потребностите им: обучения за хранене при диабет и броене на хлебни единици, превенция на диабетно стъпало и т.н.

– Каква трябва да бъде ролята на институциите в подкрепата им към хората, живеещи с диабет?

– В навечерието на 25-ата годишнина на Българската асоциация „Диабет“ искам да използвам възможността на кажа „благодаря” на всички институции, на хората, работещи в тях, на партньорските ни организации за подкрепата им при намирането на решения за това хората, живеещи с диабет, да се чувстват пълноценна част от обществото. Партньорство за мен е ключова дума. Бих искал асоциацията ни да бъде възприемана от институциите не като „другата страна” на проблема, а партньор в намирането на оптималното му решение. Бих искал, пациентските организации, в частност БАД, не само да посочват проблемите на хората, живеещи с диабет, но и да търси възможности за тяхното разрешаване. Нашите искания трябва да са обосновани, а действията ни – адаптирани към добрите практики. Затова съвместно с институциите трябва да търсим реализация на съвместни проектни дейности в рамките на Национална диабетна програма, за да постигнем устойчивост на политиките за лечение и грижи за хората с диабет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.