По разработка „Червей“: Проверявали дали ченгета заличават наказания за ПТП

Разработката „Червей“ била създадена, за да установи дали срещу заплащане полицаи са заличавали наказания за пътнотранспортни произшествия (ПТП). Това заяви пенсионираният вече шеф на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) Иван Бонев пред Софийския градски съд (СГС).

Вчера той бе разпитан по делото за „Червей“, по което подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева и ексшефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата Янева разрешила ползване на СРС за централния полицейски регистър в МВР, които били поискани от Костадинов в разрез със закона по разработка „Червей“.

От думите на Бонев се разбра, че за разработката научил от Костадинов. „Той ми каза, че е говорено с Янева и тя е разрешила прилагане на СРС“, каза бившият шеф на СДОТО. Добави, че главният секретар не е знаел за „Червей“. Костадинов го уверил, че е достатъчно вътрешният министър да знае. „Задачата беше да се обезпечи оперативна обстановка по места за достъп на специалистите“, каза Бонев. И отрече преди това да са прилагани СРС за информационна система. Побърза обаче да уточни, че са прилагани за микробуси и телефони, за да се установи ползвателят им.

На предното заседание шефове на ОДМВР във Варна, Бургас и Шумен обясниха, че от края на 2013-а до началото на 2014 г. двама „мистериозни“ мъже с чанта, за които предполагали, че са от ДАНС, идвали в извънработно време в дирекциите и прекарвали по два часа в сървърните помещения. Полицейските шефове им давали достъп по устна заповед на Костадинов. Визитите им се повтаряли по 3-4 пъти.

Вчера „мистериозните“ мъже бяха разпитани. Те се оказаха Милко Миленов, началник в отдел за прилагане на СРС, и шефът на сектор за извличане на информация от компютри и мобилни устройства Тодор Николов. Двамата потвърдиха, че са ходили във Варна, Шумен и Бургас по сигнал, че служители манипулират системата. Що се отнасяло до чантата, която носели, в нея имало дискове, дрехи, а понякога и малък лаптоп. Визитите им обаче били напразни.

„Още в Бургас установихме невъзможност да снемем екранната активност от системата. Работните станции имаха антивирусна програма, която не ни позволяваше да използваме софтуера, който имаме“, каза Миленов.

Той и Николов потвърдиха, че доклад за свършеното не са изготвили. „Вината е моя“, пое отговорността Миленов.

В съда стана ясно, че той е машинен инженер, а зам.-шефката на СДОТО Мариана Танкова - филолог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право