Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

По разработка „Червей“: Проверявали дали ченгета заличават наказания за ПТП

Разработката „Червей“ била създадена, за да установи дали срещу заплащане полицаи са заличавали наказания за пътнотранспортни произшествия (ПТП). Това заяви пенсионираният вече шеф на Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” (СДОТО) Иван Бонев пред Софийския градски съд (СГС).

Вчера той бе разпитан по делото за „Червей“, по което подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева и ексшефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата Янева разрешила ползване на СРС за централния полицейски регистър в МВР, които били поискани от Костадинов в разрез със закона по разработка „Червей“.

От думите на Бонев се разбра, че за разработката научил от Костадинов. „Той ми каза, че е говорено с Янева и тя е разрешила прилагане на СРС“, каза бившият шеф на СДОТО. Добави, че главният секретар не е знаел за „Червей“. Костадинов го уверил, че е достатъчно вътрешният министър да знае. „Задачата беше да се обезпечи оперативна обстановка по места за достъп на специалистите“, каза Бонев. И отрече преди това да са прилагани СРС за информационна система. Побърза обаче да уточни, че са прилагани за микробуси и телефони, за да се установи ползвателят им.

На предното заседание шефове на ОДМВР във Варна, Бургас и Шумен обясниха, че от края на 2013-а до началото на 2014 г. двама „мистериозни“ мъже с чанта, за които предполагали, че са от ДАНС, идвали в извънработно време в дирекциите и прекарвали по два часа в сървърните помещения. Полицейските шефове им давали достъп по устна заповед на Костадинов. Визитите им се повтаряли по 3-4 пъти.

Вчера „мистериозните“ мъже бяха разпитани. Те се оказаха Милко Миленов, началник в отдел за прилагане на СРС, и шефът на сектор за извличане на информация от компютри и мобилни устройства Тодор Николов. Двамата потвърдиха, че са ходили във Варна, Шумен и Бургас по сигнал, че служители манипулират системата. Що се отнасяло до чантата, която носели, в нея имало дискове, дрехи, а понякога и малък лаптоп. Визитите им обаче били напразни.

„Още в Бургас установихме невъзможност да снемем екранната активност от системата. Работните станции имаха антивирусна програма, която не ни позволяваше да използваме софтуера, който имаме“, каза Миленов.

Той и Николов потвърдиха, че доклад за свършеното не са изготвили. „Вината е моя“, пое отговорността Миленов.

В съда стана ясно, че той е машинен инженер, а зам.-шефката на СДОТО Мариана Танкова – филолог.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.